Voedselallergie of voedselintolerantie?

Felice Davits | Diëtist PowerSlim

Voedselallergie

"Ik ben allergisch voor pollen, perzik en appel"; zei een vriendin van me. Als diëtist weet ik dat dit een veel voorkombare combinatie van een kruisallergie is. Maar hoe kan het eigenlijk, dat je allergisch bent voor een of meerdere productgroepen? Het hebben van een voedselallergie of overgevoeligheid wordt de laatste tijd best gehypet. Toch dient elke voedselallergie én overgevoeligheid serieus genomen te worden. Ik ga je hieronder uitleggen waarom.

Voedselallergie of overgevoeligheid?

Allereerst heeft niet iedereen die zegt 'allergisch' te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, ook daadwerkelijk een voedselallergie. Tussen een voedselallergie en voedselovergevoeligheid ontstaat vaak verwarring. Dat is niet gek, want de symptomen kunnen overeen komen. Beide symptomen ontstaan na contact met stoffen in de voeding. Alleen is het zo dat bij de ene reactie je immuunsysteem is betrokken en bij de andere reactie niet. Bij een niet- allergische reactie wordt het immuunsysteem niet betrokken, maar vindt er bijvoorbeeld een reactie plaats door tekort aan enzymen. Zoals bij een lactose-intolerantie; door tekort aan lactase (enzym) in je lichaam kan lactose niet worden afgebroken. Dit kan je klachten opleveren zoals buikpijn/krampen, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Een voedselovergevoeligheid kan afhankelijk zijn van erfelijke factoren, medicatie, ziekten of allergieën. Sommige mensen denken dat kleurstoffen of suikers in de voeding overgevoeligheid veroorzaken, maar daar zijn geen bewijzen voor.

"Kleine hoeveelheden van een onbewerkt melkproduct of grotere hoeveelheden bewerkte melkproducten zoals karnemelk, kaas en yoghurt geven bij intolerantie meestal geen klachten."

Bij een allergie ontstaat er een reactie na contact met bepaalde eiwitten (allergeen) uit je voeding. Een allergeen is een stof die je lichaam niet herkent. Je lichaam reageert hierop door afweerstoffen (immunoglobulines) te maken. Wanneer het allergeen samen komt met de gevormde antistof komt er histamine vrij. De histamine zorgt voor een allergische reactie zoals huidklachten, oogklachten, vochtophopingen, luchtwegklachten, orale klachten, maag-darmklachten of zelfs hart- en vaatklachten. De symptomen die uit de reactie ontstaan treden meestal binnen een paar minuten op. Wanneer een voedselallergie bij kinderen voorkomt, groeien zij hier vaak nog overheen naarmate ze ouder worden. Heb je een allergie op latere leeftijd is het onwaarschijnlijk dat je hier nog vanaf komt.

Er is sprake van een voedselallergie als:

  • Je afweersysteem antistoffen heeft gemaakt tegen bepaald voedsel.
  • De antistoffen een allergische reactie opwekken.
  • Er histamine vrij komt en je klachten krijgt na het eten van bepaald voedsel.

Naast bovengenoemde klachten die voor kunnen komen als je een voedselallergie hebt kunnen er ook levensbedreigende klachten ontstaan zoals opzwelling van de tong en keel, blauwe lippen, moeilijke ademhaling, moeizaam spreken, hese stem, aanhoudend hoesten, daling van de bloeddruk of bewusteloosheid. In dat geval spreek je van een anafylactische shock. Hoe sneller een allergische reactie optreedt, hoe erger het verloop.

Kruisallergie

De meeste mensen met een allergie hebben vaak last van kruisallergieën. Een combinatie met pollen of grassen en ook voor voedingsmiddelen, is daarom ook zeer reëel. Dit wordt ook wel een kruisallergie genoemd. Bepaalde eiwitten uit pollen lijken op allergenen uit voedingsmiddelen. Hierdoor kan men ook een allergische reactie geven op bepaalde voedingsmiddelen. In onderstaande tabel kan je de meest voorkomende kruisreacties vinden.

kruisreacties

Behandeling

De beste behandeling bij een voedselallergie is het niet eten of drinken van het voedingsmiddel met het desbetreffende allergeen. Alleen kan dat soms wel lastig zijn. Bij het hebben van een allergie kan je voeding door de beperkingen in het eten van bepaalde voedingsmiddelen, leiden tot een onvolwaardige voeding. Laat je daarom altijd diagnosticeren bij een huisarts of specialist en laat niet zomaar voedingsmiddelen weg uit je voedingspatroon, omdat je denkt dat je een voedselallergie hebt.

Heb jij een voedselallergie of -overgevoeligheid en wil je graag PowerSlim volgen?

De producten van PowerSlim bestaan uit een combinatie van dierlijke en plantaardige eiwitten en bevatten daarom vrijwel altijd gluten, soja, koemelk of eiwit. Ook bevatten een aantal producten noten en kan bijna elk product sporen van noten bevatten.

Onderaan kun je vinden of je met jouw allergie of intolerantie wel of niet het PowerSlim programma kunt volgen.

Tip: "Een voedselovergevoeligheid kan vaak in kleine hoeveelheden wel getolereerd worden. Dit betekent dat wanneer je een lactose intolerantie hebt, wel producten kan nemen die lactose bevatten. Heb je een allergie of voedselovergevoeligheid? Kijk dan goed op de verpakking en vraag aan je coach of het mogelijk is het voedingsmiddel te gebruiken."

Vraag daarom, als je wil starten met het PowerSlim programma, goed na aan je coach welke producten wel of niet geschikt zijn voor je. Mocht je daarnaast reageren op het eten van specifieke voedingsmiddelen die niet direct gerelateerd zijn aan je bestaande allergie. Weet dan dat een kruisallergie in dit geval mogelijk is en raadpleeg een diëtist of huisarts.Ik heb een glutensensitiviteit (overgevoeligheid). Kan ik PowerSlim volgen?

Ja, dat kan. Steeds meer mensen blijken een overgevoeligheid te hebben voor gluten. Bij mensen met glutensensitiviteit worden de darmvlokken niet aangetast zoals bij mensen met coeliakie. Er kan bij deze mensen wel een doorlaatbaarheid van de darm ontstaan. Hierdoor kunnen gluten en andere stoffen die er niet horen toch in de bloedbaan terecht komen en een lichte ontstekingsreactie tot gevolg hebben. Bij veel mensen verdwijnen de klachten na het weglaten van gluten uit de voeding. PowerSlim heeft 45 producten in het assortiment die glutenvrij zijn. Deze producten zijn voor mensen met coeliakie niet geschikt omdat ze mogelijk nog sporen van gluten kunnen bevatten. Bij mensen met glutensensitiviteit geven deze sporen hoogstwaarschijnlijk geen reactie.

Ik heb coeliakie (glutenintolerantie). Kan ik PowerSlim volgen?

Nee, helaas is dit niet mogelijk. Mensen met coeliakie kunnen gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. In Nederland is haver vaak besmet met tarwe en mede hierdoor wordt het vaak niet verdragen door mensen met coeliakie. Gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan kapot als deze regelmatig in aanmerking komen met gluten. Wanneer dit lang aanhoudt kan de darmwand zo erg beschadigd raken dat er geen darmvlokken meer overblijven. Het oppervlak van de dunne darm is dan glad en klein geworden, waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden. Dit kan leiden tot tekorten aan vitaminen en mineralen, maar ook het gewicht kan afnemen. Het advies is dus een strik glutenvrij dieet. PowerSlim heeft 6 producten in het assortiment die volledig glutenvrij zijn.

Ik heb lactose-intolerantie, kan ik PowerSlim volgen?

Ja, de meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen de producten van PowerSlim goed verdragen. Lactose is een melksuiker en dit komt slechts in zeer kleine mate voor in de PowerSlim producten. De hoeveelheid lactose die lactose-intoleranten kunnen verdragen varieert echter van persoon tot persoon. De European Food Safety Authority (EFSA)concludeert daarom dat er geen aan te bevelen hoeveelheid lactose op te stellen valt. Sommige mensen met lactose-intolerantie krijgen al klachten na inname van minder dan 6 gram lactose. Meestal wordt een eenmalige dosis van 12 gram lactose goed verdragen, terwijl een dosis van 24 gram meestal tot symptomen leidt. Het lijkt erop dat veel patiënten 20 tot 24 gram lactose per dag kunnen verdragen, mits ze de inname verspreiden over de dag en consumeren samen met andere voedingsstoffen. De EFSA heeft ook advies uitgebracht over de hoeveelheid lactose bij de erfelijke stofwisselingsziekte galactosemie. Kinderen en volwassenen met galactosemie dienen melk, melkproducten en lactose als ingrediënt zoveel mogelijk te vermijden. Het streven is een totale dagelijkse lactose inname van ongeveer 25 mg/100 kcal.

Ik heb een koemelkeiwitallergie, kan ik PowerSlim volgen?

Bijna alle producten van PowerSlim bevatten melkeiwitten, het is daarom helaas niet mogelijk om PowerSlim te volgen. Let op, een koemelkeiwitallergie wordt vaak verward met een lactose intolerantie. Hierbij is men niet allergisch voor de eiwitten in melk, maar overgevoelig voor lactose (melksuiker). Meer informatie hierover vind je bij de vraag: Ik heb lactose-intolerantie, kan ik PowerSlim volgen?

Ik heb een soja allergie, kan ik het PowerSlim programma volgen?

Soja behoort tot de familie van de peulvruchten. De zaden ofwel de sojabonen zijn het eetbare gedeelte van de plant. Ze zijn vooral rijk aan eiwitten en hebben een hoge biologische waarde waardoor ze een belangrijke voedingsbron zijn. De PowerSlim producten bestaan voor een groot deel uit soja-eiwit. Als je allergisch bent voor soja is het daarom niet mogelijk om het PowerSlim afslank programma te volgen.

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle