Vitamine C, een onmisbare vitamine

Hylke Boelens | Diëtist PowerSlim

Vitamine C

Het is koud buiten. In het zuiden staat de komende week carnaval weer voor de deur. Een periode waarin veel alcohol gedronken wordt, vaak in combinatie met een niet al te gezonde, vette hap. Maar ook voor de niet-carnaval-vierende mensen onder ons is dit periode waarin onze weerstand het zwaar te verduren heeft. Verkoudheid en griep liggen op de loer. Wist je dat je je immuunsysteem kunt versterken en je weerstand kunt verbeteren met vitamine C?

Vitamine C

Vitamine C is voor de mens een noodzakelijke vitamine en speelt een rol bij verschillende lichamelijke functies. Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en is een wateroplosbare antioxidant. Dit betekent dat het betrokken is bij het onschadelijk maken van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Infectieziekten, allergieën en auto-immuunziekten hebben te maken met deze vrije radicalen. Vitamine C is in staat om het lichaam te beschermen tegen deze vrije radicalen. Antioxidanten gaan letterlijk het oxideren van je cellen tegen. Zoals ijzer kan oxideren (roesten), kunnen je cellen dat namelijk ook. Oxidatie door vrije radicalen veroorzaakt veroudering van je cellen. Vitamine C neutraliseert deze vrije radicalen, doodt virussen en maakt het immuunsysteem sterker. Vitamine C is op deze manier in staat om het lichaam te beschermen en is daarom een hele belangrijke vitamine voor je immuunsysteem.

Naast bovengenoemde eigenschappen heeft vitamine C nog een belangrijke functie die ik graag wil benoemen. Het is nodig voor de aanmaak van collageen. Collageen is het eiwit dat stevigheid geeft aan je huid. Voldoende inname van vitamine C maakt je dus niet alleen gezonder maar ook mooier.

Hoeveel heb ik nodig?

Je lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken. Bij ziekten heb je een verhoogde behoefte aan vitamine C maar je kunt ook een hoge dosis vitamine C slikken om ziekte te voorkomen.

Zeker in tijden dat je immuunsysteem het zwaar te verduren heeft is het raadzaam om extra vitamine C in te nemen ter ondersteuning. Uit onderzoek blijkt dat een dagdosering van 1000 mg (milligram) vitamine C in combinatie met 10 mg zink leidt tot een zichtbare vermindering van ernst en duur van een verkoudheid. Om schade aan je cellen zoveel mogelijk tegen te gaan raad ik aan om dagelijks 1000-3000 mg vitamine C te slikken.

Vitamine C overzicht

Je behoefte neemt toe in de wintermaanden en bij het gebruik van alcohol, drugs en roken.

Goede natuurlijke bronnen van vitamine C zijn verse groenten en fruit.

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle