5 tips om verstopping tijdens het afvallen te voorkomen

Ayla Steegs-Janssen | Diëtist PowerSlim

verstopping tijdens het afvallen

Een veel voorkomend darmprobleem is obstipatie, in de volksmond ook wel verstopping genoemd. Je kent het wel. Je zit op de wc, maar er komt niets. Ook na de nodige krachtinspanning blijft het resultaat uit. Erg vervelend, want dit kan buikpijn, aambeien en een opgeblazen gevoel veroorzaken. 1 op de 3 mensen heeft hier in het dagelijks leven last van. Tijdens het afvallen is de kans op verstopping zelfs nog wat groter. In deze column geven we je daarom 5 tips die verstopping (tijdens het afvallen) helpen voorkomen.

1. Eet voldoende vetten, ook tijdens het afvallen

Deze tip lijkt misschien een beetje raar wanneer je wilt afvallen, maar niets is minder waar. We hebben vetten nodig om gezond te blijven. Sommige vitamines lossen bijvoorbeeld alleen op in vet. Wanneer je te weinig vet eet tijdens het afvallen is de kans groot dat je een vitamine tekort veroorzaakt. Ook zorgt vet voor een soepele ontlasting. Zorg er daarom voor dat je voldoende vet binnen krijgt via je voeding. Een dieet waarbij je maar 3 shakes per dag mag eten bevat veel te weinig vet en de kans op verstopping is daarom erg groot. De andere nadelen nog daargelaten. Gebruik daarom bij de bereiding van vlees of vis voldoende vet. Ook kun je een beetje olijfolie gebruiken, bijvoorbeeld met wat azijn, als dressing over je salade. Een minder lekkere, maar vaak wel effectieve manier om de stoelgang te stimuleren is het eten van een eetlepel olijfolie op de nuchtere maag.

2. Vocht is essentieel voor een soepele ontlasting

Een verstopping wordt vaak veroorzaakt doordat er te weinig gedronken wordt. Voldoende vocht (1,5-2 liter per dag) zorgt voor een soepele ontlasting en hiermee voor een goede stoelgang. Vind je het moeilijk om voldoende te drinken? Dan is een app die je daaraan herinnert wellicht iets voor jou. Bijvoorbeeld de apps: "Water your body", "Aqua-alert: Herinnering voor water drinken", "Water Balance" of "Hydro coach" zijn enkele voorbeelden. Een simpele truc is ook om een grote waterfles op je bureau of in de keuken te zetten. Vanuit hier vul je elke keer je glas en je ziet aan het einde van de dag precies wat je hebt gedronken. PS. Wanneer je al voldoende drinkt helpt het helaas niet om nog meer te gaan drinken.

3. Meer bewegen voor een fraaie drol

Beweging is noodzakelijk voor een goede darmwerking. Beweging stimuleert de knedende beweging van de darmen wat er voor zorgt dat je ontlasting in de darmen verplaatst wordt. Wanneer je te weinig beweegt blijft je ontlasting langer in de dikke darm dan noodzakelijk waardoor deze uitdroogt en harder wordt. Het gevolg is een verstopping. Vaak denken we dat we meer bewegen dan daadwerkelijk het geval is. Het kan helpen om eens een paar weken bij te houden hoeveel je nou echt beweegt. Een goed hulpmiddel hierbij is een stappenteller.

4. Je darmen houden van vezels!

Vezels zorgen voor een zachte ontlasting omdat ze vocht aantrekken. Daarnaast stimuleren ze de darmwerking. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels die je dagelijks binnen zou moeten krijgen ligt tussen de 30 en 40 gram. We weten allemaal dat vezels gezond zijn en toch krijgt 9 op de 10 mensen onvoldoende vezels binnen. Vezels zitten voornamelijk in volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, dan eet je een groot deel van deze producten niet en is het dus extra belangrijk om op je vezelinname te letten. Zorg er daarom voor dat je maaltijdvervangende producten gebruikt die veel vezels bevatten, zoals het sesam-lijnzaadbrood van PowerSlim. En dat je voldoende groenten eet. Niet alleen bij het diner, maar bijvoorbeeld ook bij de lunch. Ook hier geldt dat we de hoeveelheid groenten die we eten vaak overschatten.

Lukt het je niet om voldoende vezels te eten dan kun je jouw voeding ook aanvullen met psylliumvezels. Deze vezels zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. Je krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij gebruik van psylliumvezels veel te drinken: 1,5-2liter per dag. Anders kan het juist een verstopping veroorzaken.

PS. Wist je dat psylliumvezels ook in capsules verkrijgbaar zijn? Veel mensen vinden de smaak nogal heftig en een capsule kan dan uitkomst bieden.

5. Medicijnen bij verstopping

Helpen bovengenoemde tips onvoldoende? Dan kun je eventueel supplementen gebruiken om je stoelgang te verbeteren. Laat je hierover goed informeren door een professional. Sommige supplementen kunnen verslavend werken wanneer je ze te lang blijft gebruiken. Een supplement dat je wel veilig kunt gebruiken is probiotica. Dit zijn producten die een grote hoeveelheid nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Er zijn aanwijzingen dat deze bacteriën mogelijk kunnen helpen bij verstoppingen. Er zijn heel veel verschillende soorten probiotica en niet iedereen reageert hetzelfde op iedere soort probiotica. Wanneer de ene soort niet werkt, is het daarom raadzaam om een andere soort te proberen. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet is het verstandig om een probiotica te kiezen in pil- of poedervorm omdat deze minder koolhydraten bevatten.

Heb je na het opvolgen van bovenstaande adviezen nog steeds last van verstoppingen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Terug naar nieuws

Bron: PS.food & lifestyle