Vakantiekilo's? 6 tips om ze kwijt te raken

Ayla Steegs-Janssen | Diëtist PowerSlim

vakantiekilos

Hopelijk heb je genoten van een heerlijke zomer! Misschien ben je de grens over gegaan of heb je genoten van het zonnetje in ons eigen land. Inmiddels zijn alle scholen weer begonnen en is vrijwel iedereen ook weer aan het werk. Weer terug naar ons normale dagelijkse ritme.

Misschien heb je in de vakantie de teugels wat laten vieren. Heb je een extra wijntje gedronken, had je een gezellige barbecue of zat je lekker op het strand aan de cocktails. En misschien was al dat lekkers ook wel terug te zien op de weegschaal. De "vakantiekilo's", een alom bekend probleempje bij velen van ons. En nu alles weer "normaal" is, heb je misschien ook de behoefte om er wat aan te doen.

Maar waar begin je? Hierbij heb ik een aantal tips voor je opgesteld die je daar bij kunnen helpen:

Maak je niet al te druk!

Zijn het een paar kilo's? Grote kans dat dit met name vocht is. Vaak heb je (ongemerkt) meer zout gegeten en het is natuurlijk erg warm geweest, dus de kans is groot dat je meer vocht vasthoudt dan normaal. Schrik dus niet meteen als de weegschaal 4 kilo meer aangeeft de dag dat je uit het vliegtuig bent gestapt. Dit is heus niet alleen vet. Na een paar dagen of een week zul je zien dat de meeste kilo's alweer verdwenen zijn.

Voldoende water drinken

Drink dus ook voldoende water om je lichaam te helpen dit vocht weer af te voeren. Dat wil zeggen 1,5-2 liter water per dag. Is het nog heel warm en zweet je meer? Dan kun je beter 2,5 tot 3 liter water drinken. Verban de alcohol dus weer alleen naar het weekend (met mate). Of nog beter: drink geen alcohol.

Doe weer normaal en zorg voor ritme

In de vakantie slaap je vaak uit en ontbijt je wat later. Misschien wel met allerlei broodjes, croissantjes en niet verantwoorde sapjes. Een ijsje hier, een barbecue daar; stiekem eet je vaak een stuk meer tijdens deze vrije dagen. Het scheelt al heel veel als je weer gewoon in je dagelijkse ritme zit en op normale tijden, zo'n 5 à 6 keer per dag iets eet. En dan natuurlijk ook de normale hoeveelheden.

Koolhydraten af en toe laten staan

Vaak voel je je ook opgeblazen na een weekje zon, zee, strand en al dat lekkere eten. Paëlla hier, spaghetti bolognese daar. Wat kan helpen is om bij de avondmaaltijd wat vaker de koolhydraten zoals pasta, rijst of aardappelen te laten staan en lekker licht te eten. Je zult merken dat je daardoor ook sneller het vocht wat je vasthoudt kwijtraakt.

Kook zelf

Ga weer lekker zelf in de keuken staan en kook voedzame, gezonde maaltijden. Geen inspiratie? Kijk op onze pagina voor lekkere recepten. Vind je het met name lastig om te zorgen voor een verantwoorde lunch die je ook nog eens gemakkelijk meeneemt naar je werk? Kijk eens maar onze tips met lekkere "lunches to go".

Beweeg meer!

De tijd van lekker luieren is voorbij. Zorg er dus voor dat je weer meer gaat bewegen. Nog geen zin om gelijk de sportschool in te duiken? Zorg dan om te beginnen voor kleine veranderingen zoals lopend of met de fiets naar school, het werk of de supermarkt te gaan. Of gewoon lekker een stukje wandelen. Dit is zeker in de avond fijn. Probeer dit op je eigen tempo te bouwen naar minimaal 5 x per week en dan 30-60 minuten.

Lukt dit goed? Ga dan nog een stapje verder. Om echt fit te worden (en te blijven) is het beste om 2-3 keer per week echt te gaan sporten waarbij de ademhaling flink versnelt en je gaat zweten. Ga dus op zoek naar een leuke sportschool, teamsport, ga hardlopen of pak je oude sport weer op.

Extra hulp nodig bij het verliezen van die extra kilo's? Maak dan eens kennis met Carla Claassen PowerSlim coach bij jou in de buurt. Samen met een uitgebalanceerd voedingsprogramma helpen zij jou weer beter in je vel te komen.

Heel veel succes!

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle