Tips voor een vakantie rondom huis

Ayla Steegs-Janssen | Diëtist PowerSlim

Tips voor een vakantie rondom huis

Dit jaar is de zomer anders dan anders. De zomervakantie is misschien al wel gecanceld of nog onzeker. Waarschijnlijk zullen we dit jaar massaal van ons eigen land, of onze eigen achtertuin gaan genieten. Maar dat betekent niet dat het daarom minder leuk hoeft te zijn. Ga genieten en maak jouw zomer extra gezellig, wij geven je een paar leuke tips voor een onvergetelijke zomer.

Thuis-op-vakantie-tips

Maak er een feestje van!
Maak het thuis zijn speciaal en extra gezellig:

Ga uiteten in je eigen huis

Je kunt natuurlijk iets lekkers bestellen bij een lokaal restaurant of je duikt zelf de keuken in voor een lekker 2 of 3 gangen diner. Heb je kinderen? Laat ze dan meehelpen. Doe net een beetje extra je best bij het serveren van het eten. Gebruik sjieke glazen en mooie schaaltjes en borden. Verander de sfeer van het huis naar de sfeer in een restaurant, blijf lekker na kletsen aan tafel en zet een achtergrondmuziekje op. Neem echt de tijd om samen te zijn en te genieten van het eten.

Houd een themaweek of - dag

Kies bijvoorbeeld een leuk vakantieland zoals Mexico of Italië en kook lekkere Mexicaanse of Italiaanse recepten. Wat dacht je van een PowerSlim proof pizza, zelfgemaakte guacamole of lekkere antipasti hapjes. Leer wat woordjes Spaans, zoek leuke weetjes op of houd een quiz over Italië.

De dagelijkse dingen

Laat je schema van huishoudelijke klusjes even los

Ben je een weekje vrij? Zorg ervoor dat aan het begin van de week het huis schoon en opgeruimd is en de was gedaan is. En laat het dan een aantal dagen los, zo kom je beter tot rust en je hebt echt een vakantie gevoel.

Maak koken leuk

Zet eens niet de recepten op tafel die je vrijwel iedere week maakt, maar steek een keer lekker de barbecue aan, laat de kinderen ieder hun eigen wrap of bijvoorbeeld pokébowl samenstellen of ga op zoek naar een aantal nieuwe recepten die je graag een keer wilt proberen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, je kunt natuurlijk ook een aantal simpele recepten uitkiezen die je nog nooit eerder gegeten hebt.

Thuis op vakantie

Speel leuke spelletjes

Wordt er bij jullie op vakantie ook altijd gebadmintond? Of gaat er standaard Yathzee en een pak speelkaarten mee in de reiskoffer? Speel spelletjes die je op vakantie ook zou spelen.

Logeren

Ergens anders slapen? Misschien willen de kinderen wel een nachtje bij opa of oma logeren of een vriendje uitnodig. Of wissel zelfs eens van slaapkamers en doe net alsof je op vakantie gaat.

Stuur een kaartje

Misschien doe je dat altijd vanaf je vakantiebestemming maar dat kan natuurlijk ook vanuit je eigen achtertuin of je Nederlandse vakantiebestemming. Want zeg nou zelf, hoe leuk is het om een kaartje te krijgen! Crea bea? Maak je kaartjes dan eens zelf. Misschien willen de kinderen zelf ook wel een kaartje sturen, naar opa, oma of een vriendje/vriendinnetje.

Sportieve challenge

Organiseer met de buurt een leuke challenge in de speeltuin bijvoorbeeld. Of tover de achtertuin om tot een parcours. Zo krijg je meteen wat extra beweging!

thuisblijf-tips

Er op uit

Picknicken

Neem een kleedje mee, maak lekkere sandwiches of hapjes en ga op zoek naar een mooi plekje. Altijd leuk om te picknicken, met vrienden, kinderen of als romantisch uitje. Lekker in het park of bijvoorbeeld aan het water. Eet van papieren bordjes, zo hoef je niet af te wassen en heb je een vakantie gevoel.

Hang de toerist uit

Ga naar een plek in Nederland/België waar je nog nooit bent geweest. En dat hoeft helemaal niet ver weg te zijn. Pak er eens een kaart bij, zeker weten dat er bij jou in de buurt plekjes zijn waar je nog nooit geweest bent. Ook leuk, ga gewoon op pad en kijk waar je terecht komt.

Op verkenning

Organiseer een speurtocht, zo blijf je lekker in beweging. Of ga bijvoorbeeld wandelen in de bossen en kijk hoeveel verschillende vogels/bloemen/dieren je kunt spotten.

Zonsondergang

Wandel of fiets naar een mooie plek waar je de zonsondergang kan belijken.

Delen is zoveel leuker

Bak iets lekkers en breng het langs de deuren, bij familie of vrienden. Je krijgt niet alleen beweging, het is ook nog eens leuk om te doen en leuk voor de mensen die het ontvangen.

Tip:
neem je fotocamera mee op pad. Op vakantie ben je misschien eerder gewend om leuke foto's te schieten, maar dat kan dichtbij huis natuurlijk ook!

Tips om slank te blijven tijdens de zomervakantie

  • Houd je zoveel mogelijk vast aan je normale patroon. Probeer je te houden aan 5 à 6 eetmomenten per dag en eet groenten tijdens zowel de lunch als het diner.
  • Zorg ervoor dat je iedere dag voldoende beweging krijgt. Wat is jouw doel? Iedere dag 10.000 stappen, een half uurtje fietsen of buiten spelen met de kinderen?
  • Je lichaam verbrandt meer calorieën als je in het water ligt. Water koelt je lichaam snel af, waardoor je lichaam extra vet verbrandt om je lichaam op temperatuur te houden. Zoek dus regelmatig het water op voor een frisse duik.
  • Neem altijd wat mee voor onderweg. Zo kun je gezond snacken. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij hebt en stop ook wat snackgroenten en/of een PowerSlim reep in je tas. Altijd handig!
  • Iets lekkers? Probeer bewuste keuzes te maken. Is iets een 9 waard? Of is het eigenlijk zonde van de calorieën? Kies alleen voor de dingen die je écht lekker vindt en geniet er ook van.

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle