Thee voor een snellere spijsvertering?

Kim van Dooren | Diëtist PowerSlim

Thee en spijsvertering

Theeleutjes opgelet! Regelmatig krijg ik vragen over welke theesoorten goed zijn. Natuurlijk is er ook steeds meer op de markt en worden er steeds meer claims aan gekoppeld. Ontspanningsthee, zonder geur-, kleur en smaakstoffen, biologisch en ga zo maar door. De meest verrassende vind ik zelf spijsverteringsthee. Gegarandeerd dat iedere dame die dit leest het doosje een keer in haar handen heeft gehad en misschien zelfs standaard een kopje per dag drinkt. Want baat het niet dan schaadt het niet, toch?

Wat is spijsvertering eigenlijk?

Spijsvertering betekent letterlijk het klein maken van voedsel, zodat alle stoffen uit de voeding kunnen worden opgenomen in het lichaam. De voedingsstoffen worden bij deze spijsvertering dus omgezet in bijvoorbeeld energie om je hersens te laten werken en bouwstoffen om je cellen te repareren en vernieuwen. Bijna al onze organen spelen een rol bij de spijsvertering. Eigenlijk loopt onze spijsvertering letterlijk van mond tot kont. Alles wat je eet gaat via je mond naar binnen en alle onverteerbare voedingsstoffen en voedselresten verlaten ons lichaam weer.

In onze mond beginnen al diverse processen om voeding kleiner en makkelijk opneembaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan kauwen, maar ook aan het speeksel wat vrijkomt. De duur van de hele spijsvertering is afhankelijk van de voeding en de samenstelling die je neemt, maar ligt sowieso tussen de 24 en 48 uur.

Om de spijsvertering optimaal te laten verlopen is vocht nodig. Vocht zorgt er namelijk voor dat alle processen van de vertering goed kunnen lopen, maar ook voor het transport van de voedingsstoffen. Vocht zit in eten en uiteraard in drinken. Eigenlijk komt vocht in alle levensmiddelen voor. Gemiddeld levert eten 1 liter vocht op per dag. Voedingsmiddelen zoals groenten en fruit bestaan zelfs voor 80% uit vocht. Daarnaast komt er vocht vrij bij vertering, ook wel oxidatiewater genoemd. Maar om de vochtbalans in je lichaam echt op peil te houden, moet je voldoende drinken. Zo'n 1,5 liter tot 2 liter per dag.

Terug naar thee!

Nu je een klein beetje informatie hebt gekregen over hoe je spijsvertering verloopt, gaan we over naar het echte werk. Wat doet spijsverteringsthee nou eigenlijk?! In de zakjes spijsverteringsthee zijn diverse ingrediënten terug te vinden. Vaak is als basis gebruik gemaakt van kruiden. Voor de echte kenners; officieel is dit dus eigenlijk helemaal geen thee, maar een aftreksel van gedroogde kruiden. De meest gebruikte kruiden die ik tegen ben gekomen zijn; venkel, kamille, kruizemunt en/of munt. Interessant om deze soorten eens wat verder uit te splitsen en kijken wat het nou voor je spijsvertering doet!

Maar niet alleen het kruid is belangrijk, ook het bereiden van de thee speelt een belangrijke rol of de thee wel tot zijn recht komt. Zo is de temperatuur van het water cruciaal. Het water dient tussen de 95 graden en 97 graden te zijn. Bij water dat heter op het kruid wordt geschonken, kunnen belangrijke stoffen verloren gaan. Ook het laten trekken van het kruid is belangrijk. Ben je net zoals ik ongeduldig en trek je het zakje er al na een paar tellen uit? Dan komen alle werkende stoffen niet vrij. Je dient de thee zeker 10 minuten te laten trekken.

En alsof dit alles nog niet genoeg was, is er ook nog een bepaald moment van de dag dat je deze theetjes het best kan drinken. Het beste moment is namelijk een uurtje voor of een uur na de maaltijd. Thee zorgt er namelijk voor dat het maagsap verdund wordt en dit beïnvloedt de spijsvertering negatief.

Venkel

Venkel, heerlijke en gezonde groentesoort! Plus daarbij een superproduct om thee van te maken. Venkel brengt je ingewanden tot rust en kan je helpen bij een opgeblazen gevoel. Daarnaast heeft venkel een frisse smaak en wordt het wereldwijd zelfs gebruikt om tandpasta te maken. De ideale thee en mondverfrisser in één!

Let op; een klein nadeel! Venkel heeft een eetlust stimulerende werking. Let wel op met venkelthee uit de winkel want hier zit meestal veel suiker in. Je kunt het heel makkelijk zelf maken door een stuk venkel te kneuzen en te overgieten met water dat net van de kook af is. Tien minuten laten trekken en klaar is je venkelthee. Ben je aan het PowerSlimmen? Zelfgemaakte venkelthee is toegestaan in fase 1.

Kamille

Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van de smaak van kamille. Maar de werking die kamille heeft, zet me toch aan het denken om even door te bijten.. Dit kruid gaat enorm ver terug en zelfs in de oudheid kenden mensen de geneeskracht al van kamille! Kamillethee ondersteunt de spijsvertering en helpt bij buikkrampen en spijsverteringsproblemen als obstipatie, diarree en winderigheid.

Ook wordt kamillethee gebruikt bij acute maagpijn en menstruatiepijn. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking en werkt het op nuchtere maag positief op de huid. Voor de PowerSlimmers onder ons, kamillethee is toegestaan in fase 1.

Kruizemunt / munt

Wat is het verschil tussen munt en mint? Helemaal niets! Mint is gewoon het Engelse woord voor munt. Kortom muntthee en mintthee zijn precies dezelfde soorten thee, gemaakt van kruizemunt. Voor mij is muntthee de absolute favoriet en dan het liefst de verse variant! Zo weet ik namelijk 100% zeker dat er geen gekke toevoegingen zijn. Daarbij heeft munt diverse werkingen op de spijsvertering. Het geeft namelijk rust aan de ingewanden, maar heeft ook een bevorderend effect op de spijsvertering. Het bevordert namelijk de werking van de speekselklier. De enzymen uit je speeksel worden geactiveerd en bevorderen zo de spijsvertering.

Munt heeft daarbij ook nog eens een antibacteriële werking, dus zorgt voor een schonere mond en frisse adem. Om munt het beste tot zijn recht te laten komen, kan je het beste de blaadjes schoonspoelen met koud water en daarna overgieten met het hete water uit de waterkoker. Koud water zorgt er namelijk voor dat de blaadjes schoon worden, maar er geen smaak verloren gaat. Zo komt dus alleen de smaak lekker in je theetje terecht in plaats van in de gootsteen. Nog een extra voordeel aan dit lekkere plantje; verse muntthee is een perfecte theesoort in fase 1a van PowerSlim.

Gember

Gember kwam eigenlijk niet in het rijtje voor van de spijsverteringsthee, maar zelf voeg ik hem toch even toe! Gember is een specerij met een vrij sterke en scherpe smaak. Net als kamille niet mijn persoonlijke favoriet. Maar gember heeft een positieve werking op de stoelgang, verhelpt een opgeblazen gevoel, vermindert honger na het eten en bevordert de spijsvertering! Tevens verbetert de bloedcirculatie en zorgt het voor meer speekselaanmaak. Hierdoor wordt voedsel beter verteerd. Voor de gember liefhebbers dus een echt win-win! Gemberwortel is toegestaan vanaf fase 2 van het PowerSlim programma.

Conclusie

Spijsverteringsthee kan een positieve werking op je darmen en spijsverteringsstelsel hebben. Om te voorkomen dat er toevoegingen als suiker en/of smaakmakers aan je zakje thee zijn toegevoegd, kan je er beter voor kiezen om lekker zelf verse kruiden aan je warme water toe te voegen!

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle