Positieve effecten van munt,gember en kurkuma

Demi Kooij | Diëtist PS.food & lifestyle

Positieve effecten van munt,gember en kurkuma

We hebben de decembermaanden inmiddels achter de rug en een grote kans dat je de laatste tijd meer gegeten en gedronken hebt dan normaal. Een logische reactie hierop zou kunnen zijn dat je darmen wat van slag zijn, je jezelf wat futlozer voelt en de gezonde levensstijl weer vol moed wilt oppakken. Wist je dat je deze punten kunt ondersteunen met verse munt, gember en kurkuma?

Verse munt wordt al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering. Maar niet alleen munt, ook gember en kurkuma brengen vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Dus wat dacht je van een heerlijk kopje thee met daarin verse munt, gember en kurkuma? Mooi meegenomen is dat zowel verse munt, gember als kurkuma zijn toegestaan vanaf fase 1 van het PS. food & lifestyle programma. Let hierbij wel op dat je maximaal 1 cm gember per dag neemt.

Munt

Wat is de werking van munt?

Naast het feit dat munt zorgt voor een frisse adem, heeft het nog veel meer gezondheidsvoordelen. Zo werd munt vroeger al ingezet als pijnstiller bij bijvoorbeeld hoofdpijn, een verkoudheid en ter ondersteuning van de spijsvertering.

Munt bevat veel positieve voedingsstoffen zoals antioxidanten (dit zijn stofjes die belangrijk zijn voor onze gezondheid) en menthol. Menthol heeft een positieve invloed op onze maag. Het bevat namelijk stofjes die zorgen dat de spijsverteringsenzymen in onze maag beter werken. Dit heeft als effect dat je hierdoor een minder opgeblazen gevoel zal ervaren. Munt helpt bij het kalmeren van krampen in zowel maag als darm, het vermindert winderigheid en kan misselijkheid verhelpen.

Munt werkt kalmerend op je zenuwstelsel wat ervoor kan zorgen dat spanning en stress verminderd worden. Als laatste lijkt munt te helpen bij het voorkomen van sugar cravings... het is het proberen waard, niet waar?

Het inzetten van munt

Eén van de bekendste manieren om munt te gebruiken is het maken van verse muntthee. Hierbij is het advies om het water eerst een beetje te laten afkoelen voordat je het kokende water eroverheen giet. Indien je kokend water over verse kruiden giet, kan een deel van de positieve stoffen verloren gaan. Je kunt het beste water koken, laten afkoelen en dan de kruiden toevoegen. De thee zal dan een beetje lauw zijn, maar je behoudt wel alle essentiële stoffen. Je kunt ook verse munt aan je koude water toevoegen met eventueel een schijfje citroen.

Munt is verder heerlijk om te verwerken in gerechten. Het geeft recepten een frisse tint én is daarnaast een gezonde toevoeging. Verwerk het in een dressing of gebruik als garnering voor een lekkere salade.

munt

Gember

Wat is de werking van gember?

Gember bevat vele belangrijke vitamines zoals vitamine B1, B2, B6 en C. Vitamine B1 en B2 zijn betrokken bij de energievoorziening van ons lichaam. Daarnaast speelt vitamine B1 een rol bij de ondersteuning van het hart en zenuwstelsel. Vitamine B6 is essentieel voor onze stofwisseling en vitamine C speelt weer een belangrijke rol bij onze weerstand.

Naast veel vitamines bevat gember ook veel mineralen die weer een positieve invloed hebben op onze vochtbalans en bloeddruk. Zo verbetert gember de bloedcirculatie en werkt het bloeddruk verlagend. Gember kan daarnaast hoofdpijn en migraine verzachten.

Gember speelt ook een rol bij de spijsvertering. Zo stimuleert het de alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken welke betrokken zijn bij de vertering van suikers en vetten. Tevens stimuleert gember de speekselproductie en de samentrekkingen in de darm wat ervoor zorgt dat onze maaginhoud sneller naar de darmen gaat. Je kunt dus wel zeggen dat gember de stoelgang positief beïnvloedt. Verder kan gember net als munt ervoor zorgen dat een opgeblazen gevoel en misselijkheid afneemt.

gember

Hoe zit het met gember en onze eetlust?

Er is een studie die heeft aangetoond dat het drinken van warm water met gember het hongergevoel kan verminderen. De proefpersonen moesten tijdens deze studie iedere ochtend 2 gram gemberpoeder in warm water oplossen. In tegenstelling tot de proefpersonen die dat niet deden hadden zij minder honger. De conclusie is dat ze minder voeding tot zich namen. Daarnaast liet een ander onderzoek zien dat gember de opname van glucose kan verhogen, waardoor je bloedsuikerspiegel sneller stabiliseert. Win-win situatie dus!

Het inzetten van gember

Je kunt op een heel gemakkelijke manier gemberthee maken. Giet kokend water in een theeglas, voeg plakjes gember toe en laat even intrekken. Je kunt hier eventueel nog een schijfje citroen, sinaasappel of een blaadje munt aan toevoegen. Liever geen gember thee? Je kunt ook plakjes gember toevoegen aan je koude water voor wat meer smaak.

Gember kun je ook heel gemakkelijk toevoegen aan een warme maaltijd. Maak je een maaltijdsoep, curry of wok gerecht? Voeg eens wat fijngehakte gember toe als je de ui en knoflook aan het fruiten bent. Zo geef je je gerecht net wat meer pit én krijg je de gezondheidsvoordelen van gember mee.

Bekijk ook het onderstaande artikel voor nog meer uitleg over Gember

GEMBERWORTEL, waar is het goed voor?


Kurkuma

Wat is de werking van kurkuma?

Kurkuma heeft veel weg van gember, het is dan ook de wortel van een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. Eén van de belangrijkste kenmerken van kurkuma is de ontstekingsremmende eigenschappen die het bevat. Zo wordt kurkuma al jarenlang ingezet als een natuurlijke pijnstiller. Curcumine (het actieve stofje uit kurkuma) remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen. Het kan ingezet worden bij reuma, COPD, diabetes en bijvoorbeeld de ziekte van crohn.

Naast het remmen van ontstekingen in het lichaam, kan kurkuma ook helpen bij meerdere huidaandoeningen. Zo versnelt het de wondgenezing, verhoogt het de glans van de huid en kalmeert het de poriën om acne te verminderen. En, last but not least, kun je kurkuma inzetten als ondersteunende stof in het afvalproces. Het stimuleert de vetverbranding én voorkomt de vorming van nieuwe vetcellen.

Het inzetten van kurkuma

De bekendste manier om kurkuma in te zetten is als specerij in verschillende gerechten. Het wordt veel verwerkt in curry, maar het wordt ook gebruikt om rijst te kleuren en op smaak te brengen. Je kunt daarnaast kurkuma goed verwerken in soepen of er verse kurkuma thee van maken. Giet hiervoor wat kokend water in een theeglas en voeg hier een schijfje kurkuma of kurkumapoeder aan toe. Een lekkere combinatie is kurkumathee met gember of citroenschijfjes.

Goed om te weten: kurkuma wordt beter opgenomen in combinatie met zwarte peper.

Bekijk ook het onderstaande artikel voor nog meer uitleg over kurkuma

KURKUMA, waar is het goed voor?


Terug naar nieuws

Bron: PS.food & lifestyle