Nee zeggen. Hoe doe je dat?

Ayla Steegs-Janssen | Diëtist PowerSlim

nee-zeggen

"Dan eet je toch gewoon minder als je te zwaar bent?" Pas geleden zei een bekende voetbalcommentator iets in die trant, toen ik verplicht (grapje) Voetbal Inside mee zat te kijken. Van zo'n opmerking gaat mijn nekhaar echt overeind staan. Want ja, als het zo makkelijk was dan zaten een stuk meer mensen lekkerder in hun vel en waren de cijfers omtrent overgewicht en obesitas ook niet zo hoog.

Nee zeggen

Was het inderdaad maar zo makkelijk. Je kunt heel vaak nee zeggen tegen jezelf, tegen dat gebakje of koekje. Maar dan toch, zonder dat je er zelf enige invloed hebt, loop je ineens naar de voorraadkast en zit je midden in een eetbui. Oeps, die kerstkoekjes waren eigenlijk voor het bezoek. Pas tijdens of achteraf denk je 'Wat heb ik nu weer gedaan'? Je voelt je daarna weer schuldig, wat weer een eetbui kan triggeren en tadaa, de cirkel is rond.

Persoonlijk vind ik dit tijdens de wintermaanden extra moeilijk. Overal ligt de verleiding op de loer en word je zelf nog meer uitgedaagd om weerstand te bieden tegen al dat lekkers.

"Maar hoe komt dat dan? Ben ik echt zo zwak dat ik geen nee kan zeggen?"

Snelle koolhydraten

Het antwoord hierop is nee. Want, wat hebben al die lekker dingen gemeen? Juist ja, het zijn vaak allemaal producten met toegevoegde 'snelle suikers' (koolhydraten), die koekjes, chocolaatjes, snoepjes en chips. Ook wel producten met een hoge glycemische index. Als je dus een kerstkransje of kerstkoekje, waarin 'snelle suikers' zitten, neemt dan wordt dit vrijwel direct als suiker in je lichaam opgenomen. Enige tijd daarna zorgt dit ook weer voor een flinke daling van je bloedsuikerspiegel, waardoor je weer honger krijgt. Snelle koolhydraten zorgen dus voor flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Helaas eten veel mensen, die denken dat ze gezond bezig zijn, ook nog veel te veel suikers in hun normale voedingspatroon. Want ook een 'normaal' voedingspatroon kan een eetbui in de hand werken. Jarenlang at ik zelf ook volgens de richtlijn van de schijf van vijf: in de ochtend brood, tussen de middag brood, in de avond aardappelen, pasta etc. en tussendoor een Liga, Sultana of fruit. En als ik dan weer eens ging lijnen, dan kwamen de vetvrije toetjes en alle andere producten waarvan ik dacht dat ze gezond waren (maar intussen boordevol suiker) in huis. En wie denkt of dacht nu niet gezond bezig te zijn op deze manier? Zo werd het ons immers 'geleerd'.

Op zich zijn brood en fruit natuurlijk niet ongezond, maar omdat ik dit de hele dag door at, moest mijn lichaam constant deze suikerpieken opvangen. Wat resulteerde in een schommelende bloedsuikerspiegel met eetbuien tot gevolg. Ik had continu honger en moest en zou die koekjes opeten, anders voelde ik me trillerig en slecht. Klinkt bijna als een verslaving, toch? Dat is niet heel gek, want uit sommige onderzoeken blijkt ook dat suiker het zelfde effect kan hebben als drugs en alcohol.

Maar wat is dan de oplossing?

Weerstand bieden door een stabiele bloedsuikerspiegel

Waarschijnlijk weet je uit ervaring wel dat als je middenin een eetbui zit, je daar niet zo makkelijk mee kunt stoppen. Je moet een eetbui dus voor zijn. Vaak heb je voor een eetbui een ontzettend onstabiele bloedsuikerspiegel. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Als je er voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel blijft, kun jij met gemak nee zeggen tegen alle kerst lekkernijen!

Hier zijn een aantal tips:

Eet regelmatig

Het beste is om 5 tot 6 keer per dag kleinere maaltijden te gebruiken. Op deze manier stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel en kan je lichaam makkelijker de balans weer vinden.

Vermijd (geraffineerde) suikers en beperk de koolhydraten

Op deze manier voorkom je snelle stijgingen en dalingen in je bloedsuikerspiegel.

Eet eiwitrijke tussendoortjes

Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en door eiwit wordt de suiker langzamer opgenomen in je bloed. Hierdoor worden suiker pieken en dalen veel minder en blijft je bloedsuiker meer constant zoals het hoort.

Eet producten met een lage glycemische index

FIZoals groente, fruit (i.c.m. een eiwitrijk product), volkoren granen etc. LL

Eet gezonde vetten

Ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel en hebben naast eiwitten de minste invloed op de bloedsuikerspiegel.

Focus je op wat je wel mag eten

Door alleen maar te denken aan alles wat je niet mag of kan eten, krijg je er vaak juist meer zin in.

Terug naar nieuws

Bron: PS.food & lifestyle