Klaar voor een PowerSlim proof carnaval!

Ayla Steegs-Janssen | Diëtist PowerSlim

PowerSlim proof carnaval

In het zuiden van het land staat de carnaval weer voor de deur. Nog een klein weekje voordat vier dagen lang even alle remmen los gaan. Als PowerSlimmer zul je dit jaar wat meer moeten opletten. Dat wil niet zeggen dat je daardoor geen leuke carnaval kunt hebben, maar hoe pak je dit aan? Ik heb een aantal tips om je voor te bereiden op het gezelligste en gekste feest van het jaar.

Doe op tijd boodschappen

Bereid het weekend goed voor, door in de week daarvoor al boodschappen te gaan doen. Maak een lijstje met je wat je allemaal nodig hebt voor komend weekend en een aantal dagen daarna. Neem je dagen door en bedenk per eetmoment of je thuis bent of niet en wat je dan zou willen eten. Maak dus een (globale) planning en zorg ervoor dat je voldoende gezonde en geschikte voeding in huis hebt. Zo voorkom je dat je zwicht voor verleidingen en op deze manier kun je beter met moeilijke momenten omgaan. Dit klinkt misschien als een boel werk, maar het werkt wel echt. Plan dus komende dagen ergens een half uurtje vrij om je alvast je lijstje te maken en te bedenken hoe deze dagen er voor jou ongeveer uit gaan zien.

Zorg dat je voldoende PowerSlim producten hebt ingeslagen

Zorg er voor dat je de PowerSlim producten die je wil, in huis hebt. Denk er vast over na of je veel op pad gaat of niet. Ben je veel buiten de deur, dan is het handig om veel producten te kiezen die je makkelijk in je tas of outfit kunt stoppen en die geen bereiding nodig hebben. Denk aan de repen, smoothies, koeken, wafels of de melk chocolade chunk en noem maar op. Wellicht moet je ook buiten de deur lunchen? Dan bieden de broodproducten een uitkomst. Denk aan een croissantje, meerzaden bolletje, sesam lijnzaadbrood of witbrood. Doe er je favoriete beleg op en neem wat snackgroente mee in een bakje of een zakje.

Tip: Zorg voor een leuke tas of rugzakje, bijpassend bij je outfit, Zodat je je producten gemakkelijk mee kunt nemen.

Bereid je maaltijden voor

Doordat je in de week ervoor al een (globale) planning hebt gemaakt weet je al een beetje waar je tijdens de carnaval terecht gaat komen. Is het bijvoorbeeld al bekend waar jullie de optocht gaan kijken? Als wij bij iemand thuis gaan kijken, dan eten we vaak soep met worstenbroodjes bij degene die we gaan kijken. En dan kun je niet meedoen, wat kan zorgen voor een moeilijk moment.

Hoe pak je dit aan?

Als jullie op de route wonen, dan kun je voorstellen of jouw clubje dit jaar bij jullie komen kijken. Maak een lekkere pan soep voor iedereen, die ook geschikt is voor de fase die jij volgt. Wat dacht je van een lekkere courgettesoep of pittige tomatensoep? Daarnaast eet je bijvoorbeeld een lekker meerzaden bolletje met kipfilet, ossenworst, rosbief of een eitje.

Ben je ook tijdens de avonduren weg? Als je de mogelijkheid hebt ga dan even snel thuis eten, als de rest in de snackbar op hun bestelling aan het wachten is. Mits je natuurlijk dichtbij woont, anders is dit natuurlijk niet te doen. Mocht je de mogelijkheid hebben om wat mee te nemen in je rugzak of tas, denk dan aan iets makkelijks zoals een wrap, sandwich of een blini. Wat cellofaan eromheen en deze kun je gemakkelijk in je tas stoppen.

Beland je toch in de snackbar na een dag polonaise en hossen? Vaak heb je dan ontzettende honger en wordt het echt moeilijk om de verleiding te weerstaan. Er zijn echter wel keuzes in de snackbar of shoarmatent waarmee je in ketose kunt blijven. Kies shoarma of gyros, een gehaktbal, gehaktstaaf of frikadel en laat natuurlijk de friet en het broodje achterwege. Als je niet zonder saus kunt ga dan voor een beetje mayonaise of knoflooksaus (maximaal 1 eetlepel), maar géén satésaus, ketchup, curry of andere rode saus.

carnavalsnack

Alcohol

Carnaval en alcohol zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar alcohol en PowerSlim is geen goede combinatie. Er zijn een aantal redenen waarom alcohol en afvallen niet goed samengaan. Om te beginnen, wordt alcohol van alle vier de stoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten en alcohol) die energie leveren het eerste door je lichaam verbrand. Pas op het moment dat de alcohol verbruikt is kan je lichaam weer andere stoffen, zoals koolhydraten en vet, gaan verbranden. Alcohol verhindert dus je vetverbranding. Normaal gesproken worden altijd eerst de koolhydraten verbrand voordat je vet gaat verbranden. Als je ook nog alcohol gedronken hebt vormt dit nog een extra obstakel op de weg voor de vetverbranding. De volgorde van verbranding wordt dan namelijk: alcohol, koolhydraten, vet. Eiwitten worden in de regel niet verbrand, want dit is een bouwstof.

Het is daarom natuurlijk het allerbeste om helemaal geen alcohol te drinken. Wil je toch alcohol drinken en in ketose blijven? (Let op: je blijft wel in ketose, maar je verbrand geen vet omdat de alcohol eerst moeten afgebroken. Tevens krijg je een hoop extra calorieën binnen. Bedenk dus goed of je dit ervoor over hebt of niet). Kies dan voor droge witte wijn, prosecco,witte wodka, Bacardi. Drink dit puur of met cola light. Andere alcoholische dranken kun je echt beter laten staan, want deze bevatten naast alcohol ook suiker en dat is funest voor je resultaat.

Ga je toch voor de alcohol, drink dan voldoende water tussendoor. Neem dus na ieder drankje een glas water of spa rood. Alcohol drinken onttrekt vocht aan je lichaam en dit veroorzaakt hoofdpijn.

Drink daarom voor je gaat slapen nog 2 grote glazen water om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren. Ook de volgende ochtend is het belangrijk om voldoende te drinken.

PS. Let op: als aan het PowerSlimmen bent dan tikt de alcohol een stuk sneller aan.

Ontbijt

Heb je na een avondje stappen zin in een stevig ontbijt? Twee gebakken eieren met bijvoorbeeld champignons en tomaat is dan het ideale (anti-kater) ontbijt. Een beetje te heftig in de ochtend? Maak dan makkelijk en snel een lekkere, frisse shake van het PowerSlim dessert aardbei en jij kan er weer tegenaan!

Extra tips om goed voor jezelf te zorgen

Grote kans dat je carnavalsoutfit niet helemaal winterproof is, dus een verkoudheid of een griepje ligt op de loer. Zorg ervoor dat je extra vitamine C slikt om je weerstand te verhogen. Zorg er ook voor dat je voldoende slaapt, want een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel van je lichaam. Probeer minimaal 7 uur te slapen, ook al klinkt dit misschien onhaalbaar

Alaaf!

Terug naar nieuws

Bron: PS.food & lifestyle