Ken jij alle gezondheidsvoordelen van rode bieten?

Kim van Dooren | Diëtist PowerSlim

Gezondheidsvoordelen van rode bieten

De een is er gek op en de ander moet er niet aan denken. De aardse smaak bevalt niet iedereen even goed. Gelukkig ben ik zelf een alleseter en kan ik deze dieprode groente erg waarderen. Tijd om eens wat dieper op deze groente in te gaan. Wist je trouwens dat bieten ook wel krootjes worden genoemd, ze onder de grond groeien als knollen en je ze zowel rauw als gekookt kan eten? Zelfs de bladeren zijn te eten! Deze staan bekend onder de naam snijbieten. Buiten dat ik bietjes lekker vind, geniet ik met het eten van deze knol ook nog van veel gezondheidsvoordelen.

Weet jij wat een rode biet allemaal voor je kan betekenen?

De rode biet zoals wij deze kennen komt voor rond het middellandse zee gebied, Kelin, Azië en de Kaukasus. Sinds de Middeleeuwen worden bieten ook gebruikt voor een aantal medicinale toepassingen. In een onderzoek van de American Heart Association bleek dat bieten helpen tegen hypertensie oftewel een hoge bloeddruk. Het drinken van een halve liter bietensap liet binnen 24 uur al meetbare effecten zien! Bieten bevatten namelijk nitraat. Nitraat kan omgezet worden in stikstofmonoxide, waardoor de bloedvaten verwijden en de bloeddruk daalt. Bieten zijn eigenlijk goed voor alles wat met bloed te maken heeft. De kans op atherosclerose oftewel aderverkalking verkleint zelfs met het eten van bieten. Plus rode bieten zorgen voor een verhoging van het zuurstofgebruik, waardoor de prestaties van bijvoorbeeld sporters verbeteren. Interessant hè?!

Maar dat was nog maar het topje van de ijsberg

Want de rode biet bevat een aantal vitamines en mineralen die erg belangrijk voor ons zijn. Zo vind je vitamine B1, B2, B6, B11 en vitamine C terug. Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, zit voor maar liefst 27% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in bieten. En laat foliumzuur nou net een van de weinige vitamines zijn die we niet altijd genoeg binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. Foliumzuur is nodig voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Maar foliumzuur is daarnaast nodig voor groei en goede werking van ons lichaam en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Naast vitamines bevatten bieten mineralen waaronder mangaan, ijzer, kalium, magnesium, calcium en zink. Maar bieten bevatten nog iets veel belangrijkers dat eigenlijk ook veel onbekender is.

Heb je wel eens gehoord van fytonutriënten?

Fytonutriënten vind je alleen terug in plantaardige voedingsmiddelen en ze brengen een aantal voordelen met zich mee. In bieten vind je betalaïnen. Moeilijk woord! Maar hierdoor hebben bieten deze mooie dieprode kleur. De betalaïnen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten en ontstekingen voorkomen. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker en een soort betalaïnen, betanine. In dat onderzoek kwam naar voren dat wanneer er betanine aan een tumor wordt toegevoegd, deze dan minder snel groeit. Het onderzoek alleen leverde nog niet genoeg bewijs dat bieten kanker kunnen voorkomen. Maar wel aansporing om verder onderzoek te doen! Overigens is het wel zo dat koken van bietjes ervoor zorgt dat er veel vitamines, mineralen en fytonutriënten verloren gaan. Vanuit mij dus een lichte voorkeur om deze groente rauw te nuttigen.

Mocht je na dit alles nog steeds geen fan zijn… dan heb ik nog een laatste gezondheidsvoordeel voor je! Bieten zitten vol voedingsvezels. Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering en stoelgang. Een goede en regelmatige stoelgang vermindert darm gerelateerde problemen zoals obstipatie, ontstekingsziekte en kan diverticulitis voorkomen. Daarbij zijn vezels gekoppeld aan een verminderd risico op chronische ziekten, waaronder darmkanker, hartziekte en diabetes type 2.

Recept fase 2B

Vanaf fase 2 bij PowerSlim zijn bieten weer toegestaan. In de eerste fase kan je helaas dus nog niet van de voordelen genieten. Maar niet getreurd! Ook jij als fase 1 PowerSlimmer komt er uiteindelijk aan toe. En laat ik nou net een lekker receptje hebben voor als dat moment aanbreekt!

- 200 gram rode bieten (het liefst dus rauw).
- Een flinke hand rucola.
- 100 gram geitenkaas.
- 3 gehakte walnoten.
- Een eetlepel PowerSlim knoflookdressing.

Snijd de bieten in stukjes, verbrokkel de geitenkaas en meng alle ingrediënten door elkaar voor een heerlijke salade.

Zit je al in een verdere fase? Gebruik dan eens wat balsamicoazijn of een theelepel honing als dressing. Echt genieten!

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle