Is het mijden van koolhydraten slecht voor je?

Hylke Boelens | Diëtist PowerSlim

mijden van koolhydraten

Deze week verscheen in diverse dagbladen een artikel met vier redenen om wél koolhydraten te eten. Wij krijgen best veel vragen over dit artikel dat onvolledig en veel te kort door de bocht is, dus bij deze even een uitleg van PowerSlim diëtist Hylke Boelens

Punt 1 en 2 Obstipatie en dikke darmkanker

Het weglaten van koolhydraten zou obstipatie en dikke darmkanker veroorzaken vanwege het gebrek aan vezels in de darmen. De auteur refereert naar pasta, rijst en brood, maar vergeet hierbij te vermelden dat groente en fruit de meest waardevolle vezelleveranciers in onze voeding zijn.

Als je op de lange termijn alle koolhydraatbronnen weglaat uit je voedingspatroon dan krijg je inderdaad te weinig vezels binnen, wat de kans op obstipatie en op de lange duur zelfs dikke darmkanker vergroot. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je een koolhydraatarm voedingspatroon aanneemt waarbij je nooit meer groente, fruit en volkorenproducten neemt. Dan krijg je niet alleen te weinig vezels binnen maar ontstaat er ook een gebrek aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en enzymen. Weglaten zou betekenen dat je alleen nog maar vlees, vis en eieren eet. Je hebt geen voedingsprofessional nodig om te begrijpen dat dat niet de bedoeling kan zijn.

De diëtisten van PowerSlim hebben een vernuftig programma uitgewerkt waarbij de cliënt juist een bewust voedingspatroon aanleert voor de lange termijn. Stapsgewijs ga je naast groente ook weer fruit eten, en in beperkte mate weer wat volkoren graanproducten.

Tip: Heb jij last van obstipatie? Vocht, vezels en vet is de remedie. Drink twee liter water per dag. Gebruik 1 à 2 eetlepels olijfolie per dag en zorg dat je twee keer per dag, dus bij de lunch en bij het avondeten een flinke portie groente binnenkrijgt. Helpt dit nog steeds niet? Meng 1 à 2 eetlepels gebroken lijnzaad door je eten. Ik weet zeker dat je stoelgang dan goed op gang komt.

Punt 3 Hart & vaatziekten

Wie minder koolhydraten eet zet automatisch wat meer eiwitten en vetten op het menu. Door meer vetten te eten krijg je meestal ook wat meer verzadigde vetten binnen. Tot hier klopt het artikel nog… Maar dan stelt de auteur dat de verhoogde inname van verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

Dit is al lang achterhaald, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat verzadigde vetten niet geassocieerd worden met sterfte, hart- en vaatziekte of diabetes type 2 (1). Sterker nog, er zijn sterke aanwijzingen dat de inname van natuurlijke verzadigde vetten (dus die uit onbewerkte producten) en dan met name uit zuivel de kans op ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten juist vermindert. Verzadigde vetten en transvetten uit bewerkte producten (dus fabrieksproducten) zijn wel slecht maar die laat je juist achterwege bij een koolhydraatarm voedingspatroon.

Punt 4 Vaker ziek

Pik je ineens van alles op? Ook dit kan te maken hebben met een koolhydraatarm menu, stelt de schrijver.

Tsja… dit is wel een heel algemeen punt. Als je vaker ziek bent is je immuunsysteem verzwakt en gaat er duidelijk ergens iets mis. Darmgezondheid speelt inderdaad een belangrijke rol bij je immuunsysteem, maar deze verbetert juist meestal aanzienlijk als mensen meer groente en fruit gaan eten.

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle