Is het gebruik van een multivitamine noodzakelijk

Gitte Smolders | Diëtist PS.food & lifestyle

Is het gebruik van een multivitamine noodzakelijk

Door verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld medicijngebruik, zwangerschap, of afvallen) kan de behoefte aan vitaminen en mineralen verhoogd zijn.

Een multivitamine is een supplement die alle noodzakelijke vitaminen en mineralen bevat die het lichaam zelf niet voldoende kan aanmaken. Wij krijgen regelmatig van cliënten de vraag of het wel noodzakelijk is om een multivitamine tot je te nemen tijdens het PS. food & lifestyle programma. Ze geven aan dat ze voldoende groente (en vanaf fase 2 fruit) tot zich nemen en dat het volgens hen niet noodzakelijk is om ook nog een extra multivitamine te slikken.

In deze column leg ik je de voordelen van een multivitamine uit en waarom het volgens ons en meerdere wetenschappelijke inzichten zo belangrijk is om dagelijks in te nemen.

Waarom een multivitamine?

Onderzoek toont aan dat mensen die een multivitamine gebruiken zich alerter, vol energie, fysiek minder moe en soms zelfs gelukkiger voelen. Bovendien staan ze in de ochtend gemakkelijker op. Van alle supplementgebruikers in Nederland neemt ruim de helft dagelijks een multivitamine. Niet alleen voor een fit gevoel kan het dagelijks gebruik van een multivitamine zinvol zijn, er zijn meerdere gezondheidsvoordelen die een multivitamine met zich meebrengt.

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen eten volgens de richtlijnen van de WHO (World Health Organization). De WHO pleit voor een dagelijkse inname van ten minste 400 gram groente. Slechts 23% van de Europese bevolking komt aan deze dagelijkse hoeveelheid. Dit brengt negatieve effecten met zich mee aangezien een onevenwichtig voedingspatroon op (lange) termijn voor tekorten aan vitaminen en mineralen kan zorgen.

Ter aanvulling op een gezonde leefstijl

Een gevarieerd voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging, rust en ontspanning spelen een grote rol in een gezonde leefstijl. Als aanvulling hierop wordt het gebruik van een voedingssupplement, zoals een multivitamine, aangeraden. Een multivitamine is dan ook geschikt voor de algehele gezondheid, voor een betere weerstand of ter preventie van een opkomend griepje.

Studies laten zien dat het gebruik van een multivitamine naast een gevarieerd voedingspatroon een bijdrage levert aan de optimalisatie van de hoeveelheid vitaminen en mineralen in het lichaam. Een goede voedingsstatus verhoogt namelijk de veerkracht van het lichaam in elke gezondheidstoestand en levensfase. Hierdoor is het lichaam beter in staat te herstellen van ziekte. Onderzoek toont aan dat in periodes van ziekte, chronische stress maar ook tijdens het afvallen de opneembaarheid van voedingsstoffen in sommige gevallen verslechtert. Voedingssuppletie kan dan een belangrijke en ondersteunende rol spelen. Het gebruik van een multivitamine kan de weerstand verbeteren en het risico op infecties verminderen.

Gezondheidsbevordering

Een multivitamine kan in iedere levensfase een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Enkele groepen zijn ouderen, sporters, rokers, mensen met overgewicht, mensen die veel stress ervaren of medicatie gebruiken en mensen met erfelijke aandoeningen. Bij deze doelgroepen kan inname van extra voedingsstoffen door een multivitamine zinvol zijn om tekorten te helpen voorkomen.

Stress

Stress, zowel acuut als langdurig, leidt vaak tot verslechtering van het eetpatroon en de voedingsstatus. Emotionele eters eten door verandering in de hormonen vaak meer dan normaal en kiezen dan bij voorkeur voor troostvoedsel met veel koolhydraten en vetten. Soms verliezen mensen juist de eetlust en krijgen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen. Bovendien verhoogt stress de behoefte aan voedingsstoffen. Dit kan enerzijds komen door een verhoogd verbruik en uitscheiding. Door een multivitamine supplement te nemen, kan de weerstand vergroot worden en de kans op ziekte verkleind worden. In tijden van stress is het belangrijk dat mensen gezond en regelmatig eten, bewegen en ontspannen.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat (bepaalde) voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en/of sneller worden verbruikt. Medicatie kan ook de aanmaak van bepaalde stoffen afremmen, waardoor er eventuele tekorten kunnen ontstaan. Om tekorten te voorkomen is het van belang dat voedingsstoffen worden aangevuld.

Wanneer een multivitamine inzetten?

Het lichaam heeft veel verschillende vitaminen en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. De meeste mensen krijgen via de dagelijkse voeding niet voldoende vitaminen en mineralen binnen. Door verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld medicijngebruik, stress, zwangerschap, afvallen of ziekte) kan de behoefte aan vitaminen en mineralen verhoogd zijn. Suppletie met een multivitaminen kan hierbij uitkomst bieden.

PS. food & lifestyle en een multivitamine

Eerder heb ik verteld dat vitamines en mineralen uit de voeding moeten worden aangeleverd en dat ze noodzakelijk zijn voor het lichaam. Tijdens het PS. food & lifestyle programma worden een aantal voedingsmiddelen tijdelijk niet meer gegeten, zoals fruit en brood, waardoor de aanvoer van bepaalde vitamines en mineralen niet voldoende is. Om toch voldoende aanvoer te krijgen is het belangrijk dat men dagelijks de multivitamine- en mineralensupplementen gebruikt van PS. food & lifestyle, zodat tekorten voorkomen worden. Want, tekorten kunnen zorgen voor veel verschillende klachten als spierkrampen, misselijkheid, verzuring, vermoeidheid en dergelijke.

Om deze redenen heeft PS. food & lifestyle een multivitamine en een AcidoFit ontwikkeld om bovengenoemde en andere klachten te voorkomen. De PS. food & lifestyle multivitamine is speciaal ontwikkeld voor tijdens het programma, afgestemd op een koolhydraatarm voedingspatroon en zo samengesteld dat het risico op tekorten in de verschillende fases wordt verkleind en/of voorkomen. Het AcidoFit supplement is een mineralenpreparaat met onder andere magnesium en calcium.

Conclusie

In deze column heb je ik veel voordelen laten lezen van een multivitamine. In de literatuur zijn er ook studies te lezen die aangeven dat het niet noodzakelijk is om dagelijks een multivitamine te slikken mits je geen opname problemen hebt en je dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Ben je door het lezen van deze column nog niet overtuigd om dagelijks een multivitamine te slikken? Dan kan het in bepaalde levensfases toch écht een belangrijke aanvulling zijn op je dagelijkse voeding.

Om alle lichamelijke processen tijdens het PS. food & lifestyle programma optimaal te laten verlopen en klachten te voorkomen en/of verminderen is onze multivitamine en AcidoFit een onmisbaar onderdeel van het programma. Wil je meer informatie over het PS. food & lifestyle programma? Bekijk deze pagina dan eens. Hulp nodig? Je kunt altijd eens contact opnemen met een PS. food & lifestyle coach bij jou in de buurt.

Volg je het PS. food & lifestyle programma niet, maar wil je wel een multivitamine aanschaffen? Laat je dan goed adviseren door een specialist voordat je een multivitamine (of ander supplement) koopt. Er zitten namelijk grote onderlinge verschillen in de opneembaarheid, ofwel biologische beschikbaarheid, van supplementen.

Bepaalde vitamines zoals foliumzuur, vitamine B12 en D zijn beschikbaar in zowel een actieve als inactieve vorm. Een groot aandeel van de supplementen uit de drogist of supermarkt bevatten enkel de inactieve vormen welke dan door het lichaam nog omgezet moeten worden in de actieve vorm. Het komt alleen vaak voor dat ons lichaam hier niet volledig toe in staat is, waardoor sommige stoffen direct verloren gaan in het lichaam en ze geen enkel gunstig effect leveren. Zonde!

Kies daarom altijd voor supplementen met een hoge biologische beschikbaarheid met alle vitamines en mineralen in de actieve vorm. Denk dan aan merken zoals Vitakruid, Vitals, Bonusan, Vitalize of Orthica.

Terug naar nieuws

Bron: PS.food & lifestyle