Is een coach bij het afslanken wel een meerwaarde?

Wendy Versweyvelt | Diëtist PowerSlim

coach bij afslanken meerwaarde

Heb ik een coach nodig?! Of kan ík het wel alleen? Deze vraag stelt iedereen zich op het moment dat de eerste (of zoveelste) dieetpoging mislukt. Dus laat ons maar eens kijken naar de voor- én nadelen!

Is er noodzaak?

Als jij last hebt van je overgewicht, dan is er een noodzaak om daar iets aan te doen. Je motivatie is op topniveau, want je vóelt echt dat het tijd is om iets te veranderen.

Na enkele kilo's voel je al verschil, je voelt je minder opgeblazen, je kleding zit losser, je voelt je al wat fitter, je slaapt beter,…. En plots is die noodzaak om af te slanken weg!

Dat heeft vaak ook gevolgen voor de inspanning die je levert. Gedachten als: "Ach, 1 koekje kan nu wel, ik heb toch al flink mijn best gedaan!?" en "Mijn broek zit toch al losser, dus ik mag iets minder streng zijn nu!", saboteren de boel. Voor je het weet zit er weer een kilo aan.

"En dan is daar de grote demotivatie! Al die inspanning, al dat lekkers dat ik me ontzegd heb, voor dít resultaat??!" Herken jij je in dit verhaal?! Dan ben jij absoluut beter af met een coach!! Maar lees vooral verder als je denkt dat je het alleen kan…

Voedingskennis?

Heb jij helemaal geen last van saboterende gedachten en val je makkelijk af, dan kun je op eigen kracht best een eind raken.

Let wel op dat je ook voldoende voedingskennis hebt, zodat je op een gezonde en verantwoorde manier die kilo's kwijtraakt en niet ten koste van je gezondheid. Weet jij wat je eet, ken je de samenstelling en de effecten ervan op je gezondheid en gewicht én weet je hoe een gezond voedingspatroon eruitziet? Weet je ook hoe gewichtsbehoud werkt? Zorg dus voor voldoende kennis! Daarbij moet je waakzaam zijn voor 'internet-waarheden'. Iedereen is vrij iets op internet te plaatsen. Dat wil echter niet zeggen dat ze de kennis hebben. Let dus op welke artikelen je vertrouwt! Blijf kritisch! Is er een onderzoek vermeld? Is de auteur gediplomeerd arts, diëtist of voedingsconsulent? Kijk ook goed dat het niet om een advertentie in tekstvorm gaat, want dan is het informatie van een bedrijf en vaak gericht op verkoop.

Twijfel je of jouw traject wel goed is voor je gezondheid? Ervaar je zaken zoals hoofdpijn, een droge mond, haaruitval, … raadpleeg dan zeker een coach!

Heb jij alléén leren fietsen?

Als ik terugkijk op wat ik allemaal geleerd heb in mijn leven, dan is dat heel wat! (gelukkig maar!) Bijna niets heb ik echter alléén geleerd. Jij wel?!

Je leerde lopen, met vallen en opstaan. Je ouders coachten je daarbij! Ze zorgden voor een veilige omgeving, ze hielden je hand vast…. Tot je het alleen kon! Je leerde met een lepel eten (en pas veel later met mes en vork!), dankzij de onophoudelijke coaching van je ouders, alweer! Als je zo terugkijkt, dan verdienen ze een medaille voor alles wat ze je geleerd hebben, nietwaar?! (de volgende keer dat je dus nóg eens uitlegt hoe een smartphone werkt, denk je maar even dat zij jou met een lepel hebben leren eten !)

Ook op school was er een coach, een meester of een juf! In de sportclub, jeugdbeweging, zwemles, studieclub, schaakclub, muziekschool, op je werk…. Overal werd/word je gecoacht!

Ik maak me dan ook geen illusies: ik heb een coach nódig! Iemand die van aan de kantlijn met me meekijkt, me steunt, begeleidt, bijstuurt, inspireert, focus leert houden, …

Nadelen van coaching

Hier moest ik diep over nadenken! Maar ik heb er wel gevonden:

 • Je kunt je 'eigen' ding niet doen
 • Je moet wekelijks of tweewekelijks je coach bezoeken
 • Mogelijk is er een kostprijs

Let op: je boekt vast meer succes!


Voordelen van coaching:

 • Je krijgt een boost aan motivatie
 • Je krijgt een programma dat echt werkt, ánders dus dan je 'eigen' ding, succesvoller ook!
 • Je gezondheid ondervindt geen schade van een ongezonde afslankkuur
 • Soms is de coaching inbegrepen bij het programma, dan valt die extra kost meteen weg
 • Je leert je valkuilen vermijden
 • Je leert het gewicht ook stabiel houden na het afslanken
 • Je kan er alles kwijt, ook die eetbui van woensdagavond uit pure frustratie!
 • Je leert er veel over voeding
 • Je leert hoe het lichaam werkt
 • Je krijgt er tips
 • Je voelt je gesteund, je staat er niet alleen voor!

Eigenschappen van een goede coach

Een goede coach kan goed luisteren! Zonder te (ver)oordelen. Hij, of zij, is meelevend ook! En heeft kennis van voedingsleer. Dat is natuurlijk erg belangrijk als het gaat om afslanken en gezondheid! Hij (of zij) schreeuwt niet tegen je, maar geeft wel duidelijk richting aan jouw traject!

Een goede coach helpt jou, om oplossingen te zoeken voor jouw probleem!

Het besluit laat ik aan jou over! Wat vind jij? Is een coach bij het afslanken een meerwaarde? Geef ons jouw mening!

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle