Hoe slecht is een bezoekje aan de friettent?

Marjoleine Cuylaerts | Diëtist PowerSlim

FILL

In Nederland is patat erg populair. Wekelijks een patatje eten is voor velen geen uitzondering. Veel gezinnen hebben zelfs een vaste patatdag, denk maar aan vrijdag patatdag of zondag patatdag.

Iedereen weet wel dat frietjes niet gezond te noemen zijn. Maar wat moeten we verstaan onder 'niet gezond'? Laten we beginnen met een gemiddelde portie patat van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 500-600 calorieën en 75-80 gram koolhydraten. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën. En dan is de snack daar nog niet bij geteld! Een maaltijd van de friettent loopt al snel op tot zo'n 1000 kcal.

Omdat een bezoekje aan de friettent af en toe moet kunnen wil ik jullie graag de goede en minder goede kanten van sauzen en frituursnacks tonen a.d.h.v. onderstaande tabellen.

tabel friet1

Binnen de groep sauzen heb je veel verschillen ten aanzien van de voedingswaarden. Dit komt voornamelijk door de bereidingswijze. Sauzen op basis van plantaardige olie zijn rijk aan vetten, maar in verhouding laag in verzadigde vetzuren. Voorbeelden hiervan zijn onze welbekende mayonaise en cocktailsaus. Dan heb je ook de koolhydraatrijkere sauzen zoals ketchup, Joppie en satésaus. De twee gezondere keuzes van sauzen zijn mosterd en piccalilly. Deze zitten beide niet te hoog in koolhydraten en vetten. Dit resulteert zich dan ook in minder calorieën ten opzichte van de koolhydraatrijkere of vetrijkere sauzen.

tabel friet2

De betere keuzes omtrent het vetgehalte zijn de bami- en nasischijf, garnalen-, vlees- en kaaskroket en (mini) loempia('s). De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet. Natuurlijk wel zonder satésaus.

Let op voor de hamburgers in de friettent, deze lijken vaak gezonder omdat er wat groentes bij zitten maar vergis je niet! Deze zijn zeer calorie- en koolhydraatrijk en bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid vetten.

Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide. Dit is een giftige stof die gevormd wordt tijdens het frituren van zetmeelrijke producten, zoals een aardappel.

Jammer genoeg is één van onze meest favoriete maaltijden niet zo gezond. Maar laat dit vooral de pret niet drukken en maak de juiste keuzes! Volgende tips kunnen ook helpen bij een bezoek aan de friettent:

  • Deel een portie patat.
  • Vraag de saus in een bakje dan bepaal je zelf hoeveel je er van eet.
  • Let op bij een speciaal saus of een frietje oorlog, dit zijn caloriebommen!
  • Probeer niet vaker dan 1x per twee weken patat te eten
  • Neem een salade of groenten en mager vlees in plaats van gefrituurd vlees. Hierdoor zal je ook minder frietjes eten.
  • Neem stoofvlees(saus) in plaats van een koude saus zoals mayonaise.
  • Eet rustig en kauw goed, dan merk je sneller dat je vol zit.
  • Kies aan de hand van bovenstaande tabellen de beste saus en snack voor bij je patat.

Smakelijk!

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle