Haring is echt gezond!

PowerSlim

Haring is echt gezond

De maand juni is alweer bijna voorbij. Op 14 juni hadden we vlaggetjesdag in Scheveningen. De nieuwe haring is dit jaar vroeger gekomen dan in 2013, waar de start met twee weken werd uitgesteld. Dit jaar is de volvette haring al voor de kust van Nederland gespot!

Haring is écht gezond

Het gezegde "Haring in het land, dokter aan de kant" is niet zomaar een gezegde. Haring is, net als vis in het algemeen, gezond en rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Eiwit is één van deze belangrijke voedingsstoffen die in hoge mate in haring aanwezig is. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en herstel van de spieren, organen, het zenuwstelsel en bloed.

Naast eiwitten bevat haring ook veel belangrijke vitamines zoals vitamine A, B12 en D. Ongeveer 10% van de vitamine B12 en D wordt geleverd door vis. Interessant is dat ongeveer een haring bijna de dagelijkse vitamine D behoefte levert en zelfs meer dan de aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Je kan dus wel stellen dat haring een aanzienlijke bijdrage levert aan de dagelijkse voorziening van vitamines.

Het vetgehalte van de haring bepaalt voor een heel groot deel de smaak. De reden dat de haring zo vet is komt doordat de vis gevangen wordt vóór de paartijd. Om de naam Hollandse Nieuwe te mogen dragen moet het vetgehalte minimaal 16% zijn. De vetten die aanwezig zijn in haring zijn met name de Omega-3 visvetzuren EPA en DHA. EPA en DHA zijn vooral bekend om hun gezondheidsbevorderende werking. Er zijn veel onderzoeken die sterk aanwijzen dat deze Omega -3 vetzuren bijdragen aan de bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Happen naar de Hollandse Nieuwe

Op 12 juni is het eerste vaatje met Hollandse Nieuwe geveild voor een bedrag van €56.500,-. Zoals je kan lezen is haring niet alleen erg gezond, maar ook nog eens superlekker. Wil jij ook een gezonde hap nemen? Kies dan voor een lekkere Hollandse Nieuwe. Loop eens langs de visboer en kies voor een haring. Hang jij al met je hoofd achterover om de 'haringhap' te oefenen? Natuurlijk kan je meer dan alleen happen, probeer eens dit lekkere recept met haring:

Haringsalade met avocado en peper (2 porties)

 • 2 dubbele maatjesharingfilets
 • ½ avocado
 • Sap van ½ citroen
 • ½ komkommer
 • ½ bakje tuinkers
 • Zout, versgemalen peper
 • 4 tl zalmeitjes
 • 1 tl groene peperbolletjes (in eigen vocht)
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 4 druppels Worcestershiresaus
 • 2 grote bladen witlof of ijsbergsla

Bereiding:
Maak de haringfilets schoon en snijd ze ik kleine blokjes. Schil de avocado en snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Schil de komkommer, snij hem in de lengte doormidden en in dobbelsteentjes. Meng de komkommer samen met de avocado, tuinkers en de helft van de citroensap. Breng op smaak met verse peper en zout.

Voor de saus plet je 1 tl zalmeitjes. Meng de geplette zalmeitjes met de groene peperbolletjes, mayonaise en Worcestershiresaus. Breng op smaak met de overige citroensap, zout en peper.

Meng de haring, avocado/komkommersalade en saus door elkaar. Leg twee bladen witlof (of ijsbergsla) op een bord en vul deze met de haringsalade. Verdeel de zalmeitjes over de twee porties en happen maar!

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle