Groene thee helpt bij vet verbranden

Groene thee

De laatste jaren is groene thee erg populair geworden door de vele gezondheidsvoordelen die het zou hebben. Groene thee vindt zijn oorsprong in het zuiden van China. Ongeveer 2000 jaar geleden werd de thee ontdekt. Door de Chinezen werd de thee behalve als drank ook als medicijn aangewend. Vandaag de dag wordt groene thee wereldwijd geproduceerd en groeit de consumptie. Momenteel is groene thee zelfs zo populair dat hij bezig is zwarte thee van de jarenlange eerste plaats te verstoten. Aan groene thee worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven, maar zijn die wel terecht?

Kopje groene gezondheid
Groene thee en zwarte thee worden van dezelfde theeblaadjes gemaakt. Het verschil zit hem in de verwerking van de thee. Groene thee is een niet-gefermenteerde thee gemaakt van gedroogde en/of gestoomde theebladeren. Doordat de thee geen gistingsproces ondergaat (fermentatie) blijven alle natuurlijke stoffen behouden, dit in tegenstelling tot o.a. zwarte thee, die gefermenteerd wordt voor de kleur, smaak en eigenschappen van de thee. Doordat groene thee niet gefermenteerd is deze rijk aan o.a. vitamines, cafeïne, theaflavines en catechines; polyfenolen die een antioxidatieve werking hebben.

Catechines en theaflavines hebben een vijfmaal hogere antioxidatieve werking dan vitamine C en E. Een antioxidant is een stofje dat ervoor zorgt dat vrije radicalen (agressieve, schadelijke stoffen) in het lichaam worden geneutraliseerd. Vrije radicalen kunnen in ongunstige gevallen schade toebrengen aan cellen en weefsel. Zo worden beschadiging in het lichaam op langere termijn zelfs kan op ziekten voorkomen. In groene thee zijn het met name de catechines die een goede antioxidant werking hebben in het lichaam. Zij vangen zuurstofradicalen weg en remmen de vorming van een toxine die een van de grootste veroorzakers van nierschade is. Groene thee bevat drie keer zoveel catechines als zwarte thee.

Naast de antioxidatieve werking hebben catechines ook nog andere functies. Zo spelen ze een rol bij het vetmetabolisme waarbij de dikte van het bloed wordt verminderd, blokkeren ze de vorming van een aantal carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) en hebben ze de mogelijkheid om radioactieve straling te absorberen. Daarnaast remmen ze de groei van een aantal bacteriën en virussen, doden ze bacteriën die tandbederf veroorzaken en hebben ze een zuiverende werking op de huid.

Afvallen met groene thee
Steeds meer berichten in de media suggereren dat je kan afvallen met groene thee. Er zijn zelfs poeders en pillen te verkrijgen met groene thee extracten die je helpen af te vallen. Het klopt dat groene thee kan bijdragen aan het gewichtsverlies. Zoals eerder aangegeven speelt groene thee een rol bij het vetmetabolisme en draagt het bij aan een verhoogde vetverbranding. Tevens kan groene thee de bloedsuikerspiegel reguleren. Doordat er een verminderde afgifte van insuline is zal het lichaam geneigd zijn om minder snel vet op te slaan. Insuline zorgt namelijk voor vetopslag.

Zie groene thee niet als de oplossing maar als een hulp tijdens het afvallen. Om af te vallen is meer nodig dan alleen maar groene thee drinken. Het is niet een kwestie van een drankje, poeder of pilletje maar van een leefstijlverandering. Groene thee kan hierin bijdragen maar niet oplossen. Ontspannen met thee Van groene thee is bekend dat het ontspannend werkt. Uit onderzoek is gebleken dat het aminozuur L-theanine verantwoordelijk is voor het ontspannende effect, maar ook voor de unieke smaak van groene thee. Theanine is een uniek aminozuur die bijna uitsluitend in de theeplant voorkomt. Naast dat theanine ontspanning geeft, kan het ook de bloeddruk verlagen en verbetert het leerprestaties en het geheugen. Volgens de Universiteit van Newcastle kan het drinken van thee het geheugen stimuleren. L-theanine heeft naast deze bevorderende werkingen ook invloed op de natuurlijke weerstand tegen microbiële infecties. Van thee is ook bekend dat het cafeïne bevat. Cafeïne is een stimulerende stof die zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. Cafeïne heeft een stimulerend effect op de concentratie en prestatie; het gevoel van energie wordt verhoogd en de vermoeidheid wordt verdreven. Daarnaast kan cafeïne het geheugen, de alertheid en motivatie verbeteren. Wanneer je gematigd dranken of voedingsmiddelen met cafeïne tot je neemt zul je deze effecten licht ervaren. Maar een te veel aan cafeïne kan een averechts effect hebben. Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt kan last krijgen van rusteloosheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen. Een te veel aan cafeïne kan er eveneens voor zorgen dat het moeilijker is om in slaap te vallen. Wat 'te veel' is, verschilt per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan andere. Wil je dus ontspannen met een kopje thee, drink dan ook weer niet teveel.

Het perfecte kopje groene thee
Voor een kop thee zijn we gewend om gekookt water in een kop te doen en direct het theezakje erin te hangen. Voor groene thee gaat dit echter niet op. De natuurlijke en werkzame ingrediënten van een kop groene thee gaan verloren wanneer de thee getrokken wordt in te heet water. Gezien de goede eigenschappen van groene thee is extra aandacht aan een kopje van dit groene 'wonder' wel op zijn plaats. Voor de perfecte kop groene thee is het belangrijk het water te laten afkoelen tot 80 graden en de thee minimaal 2 minuten en maximaal 5 minuten te laten trekken. Zo is niet alleen de smaak optimaal maar blijven de natuurlijke en waardevolle stoffen actief. Kies voor groene thee van goede kwaliteit die vaak te verkrijgen is bij natuur- of reformwinkel. Dit zijn de theesoorten in de puurste vorm. Maar het belangrijkste van alles is…. Geniet van je heerlijke kop groene thee!

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle