Goed nieuws voor mensen met diabetes type 2

Hylke Boelens | Diëtist PowerSlim

mensen met diabetes type 2

Wat een fantastisch nieuws de afgelopen week. Overal kom je het tegen: huisartsen gaan bij diabetes éérst gezond eten en meer bewegen adviseren in plaats van medicijnen. Hoewel ik hier als diëtist al jaren voor pleit, is het een fantastische doorbraak dat dit nu eindelijk bij het grote publiek doordringt. Want in tegenstelling tot wat men jaren geloofde, je hoeft helemaal niet levenslang aan de medicijnen als de diagnose diabetes type 2 bij je gesteld is. Diabetes type 2 is te genezen! En wel met een gezonde leefstijl.

Het kwam allemaal in een stroomversnelling toen in maart 2016 de eerste spectaculaire resultaten bekend werden bij een proef genaamd 'Voeding als medicijn'. Hier schreef ik destijds al een artikel over. Nu, ruim 2 jaar verder, kun je geen krant openslaan of website bezoeken zonder dat je dit goede nieuws tegenkomt.

Wat is diabetes?

Mensen met diabetes kunnen hun bloedsuiker (bloedglucose) niet reguleren. Bij gezonde mensen wordt suiker via het bloed naar de cellen vervoerd om daar energie te leveren. Deze suiker haalt je lichaam uit koolhydraten. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de suiker uit het bloed gehaald wordt en in je cellen terecht komt. Bij mensen met diabetes werkt dit systeem niet goed. Als het niet behandeld wordt dan hoopt de suiker zich op in het bloed. Een te hoge bloedsuikerspiegel is gevaarlijk voor je gezondheid. Dit komt doordat op termijn de vaatwanden en zenuwen in heel het lichaam beschadigd raken.

Hoe kan voeding diabetes verhelpen?

Tot voor kort werd door de meeste artsen en andere medici nog een voedingspatroon rijk aan koolhydraten en suiker geadviseerd. Om deze koolhydraten en suikers vervolgens te kunnen verwerken in het lichaam moest de diabeticus dan pillen slikken en/of insuline spuiten.

Omdat mensen met diabetes de koolhydraten en suiker niet goed kunnen verwerken in hun lichaam, is het veel zinvoller om hier gewoon minder van te eten. Door koolhydraatarm te eten wordt het lichaam niet overbelast en nog zieker en kan minstens de helft van de mensen met diabetes type 2 van de medicijnen af komen.

Hoe kun je koolhydraatarm eten?

Koolhydraten zitten in alles waar zetmeel in zit, dus brood, pasta, aardappelen, rijst etc. Suikers zijn ook koolhydraten. Hierbij kun je denken aan snoep, koek, gebak en frisdrank, maar ook fruit en vruchtensap bevatten veel suiker.LL

Snelle suikers zoals snoep, koek, frisdrank en gebak kun je sowieso beter laten staan. De overige koolhydraatbronnen zoals fruit, brood, aardappelen en pasta moeten flink beperkt worden omdat deze in je lichaam ook worden afgebroken tot suiker.

Dat betekent een flinke omslag in het voedingspatroon, de meesten van ons hebben brood eten met de paplepel ingegoten gekregen. Toch is het met een beetje hulp helemaal niet zo moeilijk om een koolhydraatarm voedingspatroon te volgen. Wat je bijvoorbeeld wel mag eten als ontbijt is volle kwark met frambozen of bosbessen. Of wat dacht je van gebakken eieren met af en toe spek?

De lunch kan bijvoorbeeld bestaan uit een soep of salade met vlees of vis. En bij het avondeten laat je eenvoudigweg de aardappelen, rijst of pasta weg. Tegenwoordig zie je in steeds meer supermarkten producten zoals courgettespaghetti en bloemkoolrijst waar je heerlijke gerechten mee kunt maken. Je slaat zo twee vliegen in een klap, want behalve minder koolhydraten krijg je ook meteen meer groenten binnen.

Let op:

Als je diabetes type 2 hebt kun je niet op eigen houtje minder koolhydraten gaan eten want je medicatie moet hierop afgestemd worden. Schakel je huisarts in voor advies.

Terug naar nieuws

Bron: PS.food & lifestyle