Durf jij een foto van jouw koelkast te posten?!

Wendy Versweyvelt | Diëtist PowerSlim

FILL

Ik sprak vorige week een vriendin, ik zal haar Inge noemen. Ik zal er meteen bij vertellen, dat Inge ook weet dat ik met jou deel, voor je denkt dat ik uit de school klap. (en nee, haar naam is dus niet echt Inge) Ze deed haar beklag over haar 'gebrek aan karakter' als het op gezonde voeding aankomt. Voor ik iets kon zeggen, ging ze meteen door met haar verhaal, het zat haar duidelijk hoog. Ze wil echt van die winterkilootjes af, maar dat lukt voorlopig niet zo goed.

Lente/zomer in aantocht!!

Inge vertelde: 'Tja, de lente/zomer is in aantocht en dat zullen we weten… Hoewel dat niet aan het weer te zien is! Maar wel in alle winkels, bladen, etalages… alles krijgt weer frisse lentekleurtjes en je wordt om de oren geslagen met dieettips én lekkere lente-gerechtjes.'

Tja, we leven soms in een vreemde wereld. Een weekblad prijst je deze week iets aan en volgende week promoot hetzelfde blad het volledig tegenovergestelde. Je moet het maar kunnen volgen. Zo had Inge dus enkele dieettips van een weekblad gevolgd, helaas zonder succes! Ze was na 3 dagen bezweken voor de chocoladerecepten die in de volgende editie van datzelfde weekblad waren verschenen. Lekker was het wel, maar de weegschaal schoot meteen de hoogte in!

Ik begreep haar frustratie meteen!

Na haar betoog, vroeg ik haar wat ze van me verwachtte: een luisterend oor of tips. Ik mag dan wel diëtiste zijn, ik ben haar vriendin, niet haar voedingscoach. Ik bemoei me niet ongevraagd met het eetpatroon van vrienden en familie. (Ik zou nooit meer uitgenodigd worden voor een feestje als ik dat wél zou doen!) Alleen mijn huisgenoten geef ik ongevraagd tips en advies. Inge antwoordde erg beslist: "Tips! Je moet me helpen!"

Ik vroeg haar waar (op welke plek) ze het vaakst van haar pad afweek: thuis, op het werk, feestje, uit eten…. Ze begreep niet waarom ik haar die vraag stelde. Kijk, 1 keer per week uit eten gaan en vetter vlees kiezen (lamsboutjes) of frietjes in plaats van een gezondere maaltijd, dat heeft effect op je lichaam, maar wat je élke dag in je mond stopt weegt vaak veel meer door op je gewicht. Dus wat heb je in huis? Puilt de koekenkast uit? Liggen er enkel ongezonde hapjes in de koelkast?

De koelkast-uitdaging!

Ze besloot me de koelkast te tonen….
Ik schrok er een beetje van, want ik moest echt mijn best doen om iets gezonds te vinden. Allereerst was er weinig georganiseerd, alles lag een beetje door elkaar. Daardoor was het moeilijk iets te vinden. Je moest alles bekijken en verplaatsen als je iets wou zoeken.

En dan de inhoud…. (hoe kan ik dit mooi omschrijven?!) …. Een rommeltje ongezond! Bergen chocolade, een assortiment sauzen om u tegen te zeggen, vette kazen, salami, lasagne, pudding, chocolademousse,… En toen ik ver genoeg gegraven had, vond ik nog een verrimpelde sinaasappel en een bruine appel. (dat potje met een groen-blauw spul waarvan we niet meer konden verzinnen wat het ooit geweest was, zullen we maar snel vergeten)

We zijn allemaal maar mensen, met een druk en hectisch leven! Dus iedereen zal op een bepaald moment wel eens het schaamrood op de wangen krijgen als we de koelkast aan een inspectie onderwerpen. Ik help je graag op weg met enkele tips!

'Voorbereiding is het halve werk!'

Tips voor een 'gezondere' koelkast:

 • Maak je koelkast schoon!
 • Elimineer wat niet bij jouw gezonde levensstijl past
 • Groenten op voorraad hebben is een must, zorg voor een goed gevulde groentenlade
 • Doe jezelf een plezier en stop je koelkast niet vol verleidingen (chocolade)
 • Kies de gezondere varianten: zo veel mogelijk puur en zonder toegevoegde suikers
 • Drink jij water liefst lekker fris, leg dan voldoende water in de koelkast
 • Kies gezondere belegsoorten: dus geen bereide vleeswaren, maar eerder mager beleg (rosbief, ontvette ham, kalkoen, …

Wie deze zomer leuk in een jurkje wil, moet daar tijdig aan gaan werken.

Deze tips helpen je vast op weg:

 • Laat alleen kinderkoeken in de kast liggen (voor de kinderen!)
 • Kies in de supermarkt niet je favoriete snoepgoed en koeken In de supermarkt hoef je slechts 1 keer 'nee' te zeggen, als het thuis in de kast ligt, schreeuwt het elke 10 minuten naar je!!
 • Zorg voor een voorraad gezonde voedingsmiddelen (groenten, verse soep, kwark zonder toegevoegde suiker, …)
 • Focus op alle heerlijke dingen die je wél dichter bij je doel brengen
 • Wees creatief: maak gezonde spiesjes (vb. ham en augurk), verse soep, groene smoothies,…
 • Geniet van wat je eet! Ga dus rustig zitten en hou je hoofd er bij.
 • Lezen, bellen, werken, appen of Facebook bekijken, het leidt je hersenen af van de activiteit van het moment 'eten' Als je hersenen afgeleid zijn geven ze het 'voldaan'-gevoel niet goed door!
 • Beloon jezelf! Bij voorkeur niet met eten natuurlijk, maar met wat me-time bijvoorbeeld. vb. geniet van een heerlijk bad, verzorg je teennagels (de zon komt er aan!), leg een masker op je haar of gezicht, maak tijd voor een vriendin, ga lekker in het bos wandelen.

Wil je meer dan 3 kilo kwijt, dan kun je het beste een coach in de arm nemen. Want meer dan een paar kilo kwijtraken kan je niet verwachten vóór de zomer met wat gezonder eten. Wil je echt meer gewicht kwijt, dan kan je beter een uitgebalanceerd programma kiezen met wat extra eiwitten, zodat je je spiermassa niet afbreekt en sneller gewicht verliest.

Inge vroeg me aan het einde van mijn bezoekje of ik een foto durfde door te sturen van mijn koelkast. Die uitdaging ging ik graag aan! Durven jullie dat ook?

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle