De voordelen van alcohol op gewichtsverlies

Wendy Versweyvelt | Diëtist PowerSlim

FILL

Het laatste jaar haalde het item 'een maand zonder alcohol' al meermaals het nieuws. Ook nu weer, de stichting IKPAS lanceert de oproep om in maart 2017 één maand lang geen alcohol te drinken. Ik zou nog een stap verder durven gaan: het is een heel goed idee om minder alcohol te gaan drinken, niet alleen in de maand februari. Maar gewoon het hele jaar!

Alarmerende trend

Diëtistes, voedingsconsulenten, artsen en specialisten, stellen vast dat steeds meer mensen dágelijks alcohol drinken. En tijdens de consulten, horen ze steeds vaker: 'je mag alles schrappen, maar niet m'n wijntje!' Is hier een alarmerende trend gespot??!

Zijn al deze mensen dan verslaafd? Nee, vast niet. Het is echter best alarmerend als je het niet kan missen, toch? Als we doorvragen naar de redenen erachter dan komt er een hele lijst, maar we kunnen het meestal herleiden tot: dat is mijn ontspanning, ik heb dat verdiend na een werkdag, het brengt me rust…

Alcohol als beloning

Dat zegt iets over hoe we naar onszelf kijken. En hoe we met onszelf om gaan. Want je wordt beloond voor je dagtaak op het werk op verschillende manieren: (hopelijk) door voldoening, door je loon ook, doordat je jezelf mag ontplooien op je werk. Toch vinden we blijkbaar dat we onszelf daarvoor moeten belonen met een flesje wijn of een paar biertjes. En als die beloning er niet is, worden we dan ongelukkiger?!

We belonen onze kinderen toch ook niet na elke schooldag met een snoeptaart?? Begrijp me niet verkeerd, belonen wérkt! Ik heb echter een voorkeur voor niet-eetbare of niet-drinkbare beloningen, omdat die ongezonde beloningen je gezondheid vaak schaden. Maar als jij een lekker stuk fruit als een beloning kan zien, ga je gang!! Natuurlijk niet als je bezig bent met fase 1 van PowerSlim

Alcohol als ontspanning

In een tijdperk waarin de smartphone altijd in je buurt is, waarin we niks willen missen, waarin we altijd bereikbaar willen (of moeten) zijn, waarin we bestookt worden met mails na de werkuren, kiezen we een vorm van 'ontspanning' die geen activiteit met zich meebrengt. Maar wel een vorm van ontspanning in het hoofd.

Tip: De beste ontspanning is inspanning. Sporten maakt endorfines aan die je een ontspannen en gelukkiger gevoel geven.

Alcohol brengt rust?

'Ik vind rust bij alcohol' is ook een veel gehoorde opmerking. Maar brengt het rust, of verdooft het onze geest?! Er is maar 1 plek waar je rust hoor te vinden en dat is bij jezelf! Als je geen rust vindt bij jezelf, dan blijf je verder rennen, zoeken en vluchten. En dan verdooft alcohol je geest…

Je kan namelijk niet weg van jezelf. Dus kan je jezelf maar best graag zien! Als je rust nodig hebt, dan is er vaak ook sprake van vermoeidheid. Vergeet dan niet dat alcohol je helpt inslapen, maar dat de kwaliteit van je slaap er op achteruit gaat! Vaak met extra vermoeidheid als gevolg. Let dus op voor de vicieuze cirkel!

Toenemende trend in alcohol gebruik!

Jij ziet de toename in alcoholinname vast ook om je heen. Maar kijk eens naar de evolutie van alcoholgebruik in jouw leven. Hoeveel alcohol dronk je op je 20ste, je 30ste en nu…??

Voor mezelf kan ik een evolutie waarnemen: Tot ik ongeveer 20 jaar was, dronk ik niet. Ik lustte simpelweg geen enkele alcoholische drank! En hoewel jij nu vast denkt 'hoe zielig!', heb ik dat nooit zo aangevoeld.

Ik was natuurlijk wel vaak de 'BOB', 'the designated driver', de vrijwilliger (zij het onder lichte dwang) om de auto te besturen wanneer de anderen enkele glazen op hadden. Met de jaren leerde ik een lekker wijntje wel appreciëren. Ja, vreemd dat smaken anders ervaren worden als er meer jaartjes op de teller staan! Maar goed, buiten het occasionele moment dat ik een glaasje te veel op had, bleven die hoeveelheden alcohol erg beschaafd. En bovendien dronk ik niet eens wekelijks.

En dan komt het moment van je zwangerschap, meteen beslis je om geen alcohol meer te drinken. Dat is een slimme zet voor jouw gezondheid én die van je baby! Ook ik besloot om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Vond ik dat moeilijk? Nee, helemaal niet!! Het duurde zelfs nog enkele maanden voor ik een glaasje wijn dronk. Ik had dat wijntje namelijk helemaal niet gemist!

Zorg jij goed voor jezelf?

Tijdens de zwangerschap geen alcohol drinken, valt de meeste vrouwen niet eens zwaar. Er is natuurlijk de ongeboren baby om goed voor te zorgen, dus dragen we zorg voor ons lichaam. Er wordt niet gerookt, geen alcohol gedronken en gezonder gegeten. Toch een beetje vreemd dat we minder goed voor ons lichaam zorgen als we niet zwanger zijn! Verdient je lichaam niet voortdurend de beste zorgen?!

Alcohol een dikmaker?

Alcohol levert je 7 kcal op per gram. Daarnaast zit in alcoholische dranken ook vaak suiker (koolhydraten). En ja, weekbladen staan er bol van: calorie-arme cocktails, calorielijstjes van alcoholische dranken, cava bevat weinig calorieën…. En dat kan allemaal best kloppen, maar…. alcoholische dranken leveren jou naast die calorieën geen noodzakelijke voedingsstoffen op! Het is een extraatje. En de extra calorietjes moet je erbij nemen. Zo krijg je met 3 glazen wijn of bier al bijna 400 calorieën extra binnen, dat is meer dan 4 sneeën brood!

Ik durf dus stellen dat alcohol je niet helpt in je poging om je gewicht onder controle te krijgen. Enerzijds door de extra calorieën en anderzijds omdat het de eetlust opwekt. Na enkele glazen ga je steevast op zoek naar een knabbeltje. En de remmingen die je normaal hebt ten opzichte van die snacks, die zijn dankzij de alcohol verdwenen. Dus je had al extra energie binnen door de alcohol en daar komt de extra energie van de snack nog eens bij. Je gewicht zal makkelijker stijgen daardoor! Ik hoef je niet uit te leggen wat een nachtelijke snack doet met het cijfer op de weegschaal, toch?

Bierbuikje of wijnvatje?

Ellenlange teksten zijn er al gewijd aan alcohol. Maar de samenvatting is steeds dezelfde: het is niet noodzakelijk voor een gezond voedingspatroon, het levert wél extra calorieën op én het bevordert vetopstapeling vooral in de buikzone. Dus als jij je gewicht onder controle wil krijgen én houden, dan is het aan te raden om je alcoholconsumptie te beperken. Tot 1 á 2 glaasjes in het weekend.

Test jezelf!

Je leest dit nu en je denkt 'dat kan niet moeilijk zijn'?! Ga de uitdaging aan en test alvast eens of jij 1 maand zonder alcohol kan!! Laat ons weten hoe jij je er bij voelt!

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle