De 10 groentes met de meeste vitamine C

Marjoleine Cuylaerts | Diëtist PS.food & lifestyle

De 10 groentes met de meeste vitamine C

De laatste tijd is er veel sprake rond vitamine C en immuniteit. Vitamine C of Ascorbinezuur is een wateroplosbaar vitamine dat onder andere bekend staat om haar werking als antioxidant en als ondersteuner van onze natuurlijke afweer.

Vitamine C vind je volop terug in zowel groente als fruit. Bij de ene groente-/ fruitsoort meer dan bij de andere.

Ik ging eens op onderzoek uit naar de hoeveelheid vitamine C in groenten. Alle groentesoorten die zijn toegestaan in fase 1 zijn koolhydraatarm, maar in hoeverre zijn deze ook rijk aan vitamine C? Hieronder geef ik je graag een top 10 van toegestane groentes met hoog vitamine C gehalte.

Zit jij in fase 1 van het PS.food & lifestyle programma en wil je graag meer vitamine C binnen krijgen? Zet dan onderstaande groentes eens wat vaker op het menu.

1. Spruitjes

Fase 1

Verse zalm met spruitjes, broccoli en tomaat

Met 150 mg vitamine C per 100 gram staan de spruitjes op nummer 1. In veel huishoudens staan spruiten niet regelmatig op het menu vanwege hun "bittere smaak". Wist je dat spruiten zoeter van smaak worden wanneer het lente wordt? Zet ze nu dus zeker nog eens op het menu. Geen inspiratie? Probeer bijvoorbeeld eens het recept Verse zalm met spruitjes, broccoli en tomaat uit de oven. Download recept "Verse zalm met spruitjes, broccoli en tomaat" hier (Pdf)

2. Boerenkool

Fase 1

Ook boerenkool bevat aardig wat vitamine C. Zo'n 100 mg per 100 gram. Het seizoen van de boerenkool loopt stilletjes aan af, maar is bijvoorbeeld ook lekker in een salade. Profiteer dus nu nog snel van deze heerlijke groente, het hoge vitamine C gehalte neem je mooi mee!

3. Groene paprika

Fase 1

Ieders favoriet, de paprika is een erg goede bron van vitamine C, met maar liefst 71 mg per 100 gram. Zowel rauw als bereid valt deze topper in de smaak. In fase 1 is alleen groene paprika toegestaan, vanwege de hoeveelheid koolhydraten, maar ook de gele en rode variant zijn goede bronnen van vitamine C.

4. Rode kool

Fase 1

Kipwrap met rode kool

Rode kool kennen we vooral als winterse kost. Vaak dan nog ingeblikt met appeltjes en toegevoegde suikers. Toch is rode kool een zomergroente die we erg makkelijk in vers bereide gerechten kunnen gebruiken. Hoeveel vitamine C? Rode kool bevat 60 mg per 100 gram. Op zoek naar een fase 1 recept met rode kool? Probeer dan zeker dit verassend recept uit: Download recept "Kipwrap met rode kool" hier (Pdf)

5. Tuinkers

Fase 1

Deze groentesoort wordt vaak gebruikt als smaakmaker vanwege haar pittige karakter. Gebruik een volgende keer gerust wat meer tuinkers dan gewoonlijk op je salade. Binnen fase 1 is hiervan maar liefst 200 gram toegelaten en per 100 gram bevat tuinkers 50 mg vitamine C.

6. Broccoli

Fase 1

Roerbakkip met broccoli en champignons

Broccoli bevat 47 mg vitamine C per 100 gram. Broccoli is het hele jaar door verkrijgbaar en ook erg geliefd bij vele Nederlandse huishoudens. De topmaanden lopen van juni tot en met oktober. Niet voor niets bevatte ons meest bekeken recept van afgelopen jaar broccoli: Roerbakkip met broccoli en champignons. Download recept "Roerbakkip met broccoli en champignons" hier (Pdf)

7. Spitskool

Fase 1

Lekker zowel bereid als rauw in salades of bij wraps. Ook levert spitskool 36 mg vitamine C aan per 100 gram.

8. Raapstelen

Fase 1

Lentestamppotje met raapstelen

Tijdens de maanden april en mei zijn de raapstelen op hun best. Met 35 mg per 100 gram vormen ze zo ook een bron van vitamine C. Benieuwd naar deze groente? Bekijk dan zeker dit lentestamppotje met raapstelen. Download recept "Lentestamppotje met raapstelen" hier (Pdf)

9. Snijbiet

Fase 1

Snijbiet lijkt wel op een combinatie tussen spinazie en rode biet. Het is een verassend veelzijdige groente die je zowel bereid als rauw kunt eten. Snijbiet bevat 35 mg vitamine C per 100 gram.

10. Groene kool

Fase 1

Savooiekoolrolletjes met zalm

Groene kool of Savooiekool is bijna het gehele jaar verkrijgbaar. Per 100 gram bevat het 30 mg vitamine C en belandt dus zo op plaats nummer 10 in deze lijst. Mijn favoriete recept met groene kool? Deze savooiekoolrolletjes met zalm. Download recept "Savooiekoolrolletjes met zalm" hier (Pdf)

Hieronder een samenvattende tabel met de hoeveelheden van onze top 10:

vitamine-C-tabel

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle