Citroengras een Aziatische smaakmaker

Kim van Dooren | Diëtist PS.food & lifestyle

Citroengras dé smaakmaker van de Aziatische keuken

Naast peper, gember en koriander is citroengras dé smaakmaker van de Aziatische keuken. Misschien ken je het ook wel onder de naam Sereh. Citroengras of sereh zijn lange stengels uit het Verre Oosten en het wordt het meeste gebruikt in landen als Thailand, Vietnam en Indonesië. Vergelijkbaar met prei zijn de stengels opgebouwd uit laagjes, maar de bladeren van citroengras zijn veel stugger. Doordat de bladeren zo stug zijn is het beter om de gehele stengel te verwijderen na het koken. Het geeft zo wel de smaak af, maar je hebt geen harde stengels in je gerecht. Het maakt namelijk niet uit hoe lang ze gegaard zijn, de stengels worden nooit echt smakelijk. Wil je optimaal gebruik maken van de stengels, kneus ze dan voordat je ze in de pan stopt. Zo geven ze nog beter hun smaak af. Mocht je toch de stengels willen gebruiken, snijdt ze dan in hele kleine stukjes en pureer je gerecht. Bijvoorbeeld bij een soep, zo wordt de smaak optimaal benut en heb je geen last van harde stukjes.

De smaak is wat lastig te omschrijven. Het is een combinatie van citroen, limoen en een zachte smaak van kokos. Wanneer je een stengel meekookt met je rijst, dan zal je een frisse smaak ervaren. Daarnaast kun je citroengras ook gebruiken om thee van te maken. Het is niet alleen heel lekker, maar een bijkomend voordeel is ook dat het je adem meteen verfrist.

e kan ook citroengrasolie gebruiken. Citroengras bevat namelijk etherische oliën en wordt vaak ingezet bij ontstekingen en infecties. Er is in 2012 onderzoek gedaan naar het enorm positieve effect van citroengras bij bepaalde bacteriën. Zo zou het helpen tegen bacteriën die maag- en mondproblemen veroorzaken. Hoewel het citroengrasolie wordt genoemd, bevat een etherische olie helemaal geen vet. Het is een gewonnen mengsel dat een kenmerkende geur heeft per plant. Ze zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en verdampen snel bij verhitting. Meestal wordt een etherische olie gewonnen uit verschillende delen van een plant, maar het levert dan niet meer dan 1% etherische olie op.

currysoep

Wanneer ga jij deze groene stengels eens proberen? Onderstaand recept voor een Thaise currysoep met gamba's en paksoi is ideaal daarvoor en perfect voor de feestdagen!

Let op!

Dit is een recept voor speciale gelegenheden en feestdagen. Kies maximaal 4 x per jaar een recept uit deze categorie als je in fase 1 of 2 van het PS.food & lifestyle afslankprogramma zit.

- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Bereidingstijd: 10 minuten
- Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 2 zakjes PS.food & lifestyle Thaise currysoep
  • 8 gamba's, schoongemaakt
  • 2 stengels paksoi, fijngesneden
  • halve sjalot, gesnipperd
  • halve Spaanse peper, zonder zaadjes fijn gesneden
  • half teentje knoflook, geperst
  • 2 el bieslook, fijn gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
  • Zout

Bereidingswijze

Meng 450 ml water met de inhoud van 2 zakjes Thaise currysoep. Warm de soep op in een pan en laat de gekneusde stengel sereh meetrekken. Let op, de soep mag niet koken!
Snijd de gamba's over de rug in tweeën en bak ze daarna in een bakpan met de olijfolie, Spaanse peper, knoflook en de sjalot gaar en breng op smaak met een beetje zout.
Verdeel de rauwe paksoi over 4 soepkommen en giet hier de soep op. Serveer de soep met de gamba's samen met het mengsel van sjalot, peper en knoflook. Garneer met een beetje bieslook.

Tip: vervang de gamba's door omeletreepjes voor een vegetarische variant.

Eet smakelijk

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle