Cellulite: de fabels en feiten

Demi Kooij | Diëtist PS.food & lifestyle

Cellulite de fabels en feiten

De meeste mensen hebben het over cellulitis, maar deze benaming is niet juist. Het laatste stukje van het woord, -itis, duidt namelijk op een ontsteking. Cellulitis betekent dan ook een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Dit gaat gepaard met roodheid, zwelling, pijn en zelfs soms koorts. Niet echt de goede uitleg die past bij de sinaasappelhuid die we eigenlijk bedoelen.

De juiste benaming is dan ook cellulite. Hierbij kan de huid wel wat gevoelig zijn, maar is het niet ontstoken. De plaatsen waar het meestal voorkomt zijn de heupen, dijen en billen. Bijna alle vrouwen hebben hier in meer of mindere mate last van. Cellulite is volledig onschuldig, maar toch storen veel vrouwen zich eraan.

De oorzaak van cellulite

Het onderhuidse vet in ons lichaam is opgebouwd uit verschillende lagen waarop de huid rust. Wat cellulite doet is dat het de structuur van de verschillende lagen verandert en de balans hierin verstoort. Er ontstaat een verdikking van de vetcellen, vochtophoping en een verminderde bloedcirculatie.

De exacte oorzaak van cellulite is niet bekend. Maar er zijn een aantal factoren waarvan het zeer aannemelijk is dat ze een grote rol spelen. Eén belangrijke mogelijke oorzaak is het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Oestrogeen is een hormoon dat onder andere wordt aangemaakt in de eierstokken en een grote rol speelt in de vrouwelijke geslachtskenmerken, de menstruatie en een eventuele zwangerschap. Mannen produceren ook oestrogeen, maar in veel mindere mate. En dit verklaart meteen waarom veelal vrouwen last hebben van cellulite.

Een andere mogelijke oorzaak is een verminderde bloedcirculatie, door bijvoorbeeld weinig beweging. Ook stoffen als cafeïne, alcohol, geraffineerde suikers en toevoegingen uit voeding en vervuiling uit de lucht en omgeving kunnen een aandeel hebben. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol, want als jouw moeder er last van heeft, heb jij als vrouw zijnde dat zeer waarschijnlijk ook.

Fabels over cellulite

1. Cellulite ontstaat door overgewicht

Vaak wordt gedacht dat cellulite samenhangt met overgewicht, dat is niet waar! Want zelfs de slankste vrouwen kunnen last hebben van cellulite. Al hebben mensen met overgewicht wel een groter risico op het ontwikkelen van cellulite en kan het ook beter zichtbaar zijn.

2. Cellulite kun je weg laten halen met behulp van liposuctie

Simpelweg een bezoekje aan een plastisch chirurg gaat het probleem van cellulite niet oplossen. Bij liposuctie wordt overtollig vet op de buik, benen, billen en soms de armen weggezogen. Het onderhuidse vet wordt verwijderd, maar de oorzaak wordt niet aangepakt. De huid is na de behandeling ook niet beter doorbloed en de eerdergenoemde disbalans van de huidlaag blijft bestaan.

3. Bindweefselmassages laten cellulite voorgoed verdwijnen

Bindweefselmassages hebben een positieve invloed op de huid. Deze massages kunnen worden uitgevoerd met de handen of speciale cups. Door de druk die wordt uitgeoefend ontstaat er een betere doorbloeding en dat is heel belangrijk om Cellulite te verminderen. Om dit effect te behouden zijn echter veelvuldige herhalingen nodig en daarnaast veranderingen in het voedings- én bewegingspatroon. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld behandelingen als endermologie. Beide behandelingen vereisen herhaling om een verbetering van de situatie te zien.

4. Speciale anti-cellulite crèmes helpen de cellulite verdwijnen

Er bestaan diverse anti-cellulite crèmes die gouden bergen beloven. De stoffen in deze crèmes worden ook wel methylxanthines genoemd. Dit is een verzamelnaam van de chemische stoffen aminofylline, cafeïne en theophyilline. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze stoffen een kleine afname van vet kunnen veroorzaken, maar in deze anti-cellulite crèmes is de concentratie van deze stoffen véél te laag om daadwerkelijk vetafbraak te bewerkstelligen.

Wat is dan wel de oplossing tegen cellulite?

Er is helaas niet één oplossing om cellulite te verhelpen. Het vereist discipline en het resultaat zal daarom ook niet binnen één dag zichtbaar zijn. Je hebt niet van de ene op de andere dag cellulite ontwikkeld, waardoor je het ook niet van de ene op de andere dag kwijt zal zijn. Er bestaat dus geen wondermiddel, maar een verbetering is wel degelijk mogelijk.

Het draait met name om een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Kies voor verse en natuurlijke producten en vermijd zo veel mogelijk alcohol, cafeïne en geraffineerde koolhydraten. De juiste balans van voedingsstoffen en voldoende vitamines en mineralen is belangrijk. Beweeg daarbij voldoende, minimaal 30 minuten per dag matig intensief. Beweging stimuleert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Zorg daarnaast voor voldoende nachtrust, ontspanning en probeer stress voor zover mogelijk te vermijden.

Wij krijgen hele goede resultaten met het gebruik op de HYPOXI in onze studio

Het bijzondere van HYPOXI is dat gedurende de (zeer) gerichte behandeling van de probleemzones de lichaamsverhoudingen geharmoniseerd worden. Daarenboven vermindert HYPOXI duidelijk het onooglijk aanzien van cellulite en versterkt huid- en bindweefsel. Het resultaat: een strak en mooier huidbeeld. Met de HYPOXI-Methode bereik je de gestelde doelen snel en effectief.

Lees hier meer over de HYPOXI

Terug naar nieuws

Bron: PS.food & lifestyle