Avocado's, vet lekker!

Avocado

Ben jij ook zo dol op avocado's? Veel mensen wel, zeker gezondheidsfreaks. De avocado is heerlijk in combinatie met tal van ingrediënten. Romig, vet maar wel gezond?

Avocado, groente of fruit?
Officieel is de avocado geen groente maar een vrucht. Dit komt omdat hij pas na het plukken rijpt. Dit merk je zelf ook wanneer je een avocado koopt. Als deze hard is, is de vrucht nog onvoldoende gerijpt en dus nog niet lekker. Van oorsprong komt de vrucht vooral voor in Midden en Zuid-Amerika in landen als Mexico en Guatamala. Maar ook in andere landen wordt de vrucht steeds populairder. De reden…. de heerlijke smaak en vele gezondheidsvoordelen!

Vette multivitamine!
Vanwege het relatief hoge vetgehalte heerst bij veel mensen het idee dat avocado slecht is. Hij heeft het imago van een dikmaker. Een goede rijpe avocado is vaak dan ook zo zacht als boter. Het klopt dat de avocado redelijk wat calorieën bevat: ongeveer 170-180 per halve (100g) avocado. Maar de vetten in de avocado zijn vooral 'gezond'. De vetten betreffen vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed en dragen bij aan een goede opname van belangrijke vitamines. Kortom, een avocado is gezond mits je er natuurlijk niet teveel van eet. Want ook bij onverzadigde vetten geldt: overdaad schaadt!
Avocado's bevatten niet alleen veel gezonde vetten, maar leveren ook veel gezonde voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, vitamine A en foliumzuur. Vooral het mineralengehalte in een avocado is erg hoog. Mineralen zijn belangrijk voor vele processen in het lichaam waaronder de opbouw van spieren en een goede energiestofwisseling. In vergelijking met andere vruchten is dit bijna drie keer zoveel. Met meer dan 20 belangrijke vitamines en mineralen is de avocado een soort multivitamine die je helpt vitaal te blijven.

Natuurlijke huidverzorging!
Niet alleen om te eten zijn avocado's goed voor je, ook voor je huid kan het een echte booster zijn. Je vindt avocado veel terug in huidverzorgingsproducten. Doordat ze o.a. rijk zijn aan vitamine A, C en E kunnen ze je huid voeden, verrijken en verzachten. Ook van binnenuit draagt avocado bij aan een mooiere huid. Door de carotenen, goede kwaliteit van oliën en vitamine E blijft je huid soepel en jong. Daarnaast draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen in de huid die zorgt voor vulling en rimpels vermindert.

Tijd voor een vet lekker hapje!
Avocado's kun je het hele jaar door kopen. Ze worden vanuit verschillende landen en gebieden geïmporteerd. Belangrijk is dat je met het kopen van een avocado rekening houdt met de rijping van de vrucht. Een avocado is rijp wanneer het gebied rondom de steelaanzet zacht aanvoelt wanneer je er met je vinger licht op drukt. De koelkast verstoort de narijping van de vrucht, dus leg de avocado altijd bij het fruit op de fruitschaal. Een avocado eet je het makkelijkste door hem met een scherp mes in de lengte doormidden te snijden. Je kan precies langs de pit heen werken en de twee helften voorzichtig uit elkaar draaien. Het vruchtvlees van de avocado kan bij bewaren snel bruin worden. Dit voorkom je door de pit bij het vruchtvlees te houden of het vruchtvlees te besprenkelen met een beetje citroensap.

Een paar tips voor een smakelijke ervaring met deze supervrucht:
- Maak een verse guacamole door de avocade te prakken en vervolgens te mengen met kleine stukjes tomaat, uitgeperste knoflook, citroensap en chilipeper
- Avocado met kipfilet op lijnzaadbrood of toast
- Salade met avocado en uitgebakken spekjes
- Een heerlijke groene smoothie met avocado maakt het geheel lekker romig
- Of lepel de avocado uit met verse peper en zout als lekker hapje.

Terug naar bron "Weetjes"

Bron: PS.food & lifestyle